Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 15:26

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην 7η Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Έντιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας,

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητή Αντιπρόεδρε του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου,

Αγαπητοί Πρόεδροι του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Cyprus Youth DiplomaCY και αγαπητά μέλη της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων,

Κυρίες και κύριοι, 

''Από σένα η άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την αστραπή. Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι'', λέει στον Μικρό Ναυτίλο και απευθυνόμενος στους νέους, τις νέες και τη δύναμη που διαθέτουν ο σπουδαίος νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Πράγματι. Αξιοθαύμαστη η θέλησή τους. Ανεκτίμητη η δύναμή τους. Ουσιαστική η αλλαγή που οι νέοι και οι νέες μπορούν να γίνουν για τον τόπο τους.

Χαιρετίζοντας την τελετή έναρξης των εργασιών της 7η Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, χαιρετίζω όλες και όλους σας, αλλά πρωτίστως τη νεολαία μας. Τη γενιά του παρόντος και του μέλλοντος. Τη γενιά της ελπίδας και της προοπτικής.  

Είστε εσείς που διαθέτετε εντυπωσιακές δεξιότητες προσαρμογής και άμεσης ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα. 

Είστε εσείς που ιδίως στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες αγγίζετε ανυποψίαστα - τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα - ανώτερα και ανώτατα επίπεδα κατάρτισης.

Είστε εσείς που διακατέχεστε από πάθος και διεκδικητικότητα σε ζητήματα κοινωνικής χειραφέτησης και ατομικών δικαιωμάτων και, ως εκ των ανωτέρω, έχετε εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες και ξεκάθαρο όραμα για αυτά που είστε ικανοί να πετύχετε, εφόσον όμως σας παρασχεθούν από την Πολιτεία οι πόροι, η αναγνώριση, οι ευκαιρίες και τα εργαλεία. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ. Γι’ αυτό και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο ρόλος των νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση των σύγχρονων κρατών είναι απαραίτητο να αντανακλάται σε κάθε τομέα της πολιτικής και σε κάθε διεθνή οργανισμό. Και φυσικά σε κάθε θεσμό.

Για το κυπριακό κοινοβούλιο, η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, γεγονός που μαρτυρεί και η σημερινή  διοργάνωση, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY, της ετήσιας συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, που έχει πλέον καταστεί θεσμός στα κοινοβουλευτικά μας δρώμενα.

Συγχαίρουμε για την επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης τους συνδιοργανωτές για την άοκνη συνέπεια, αλλά και τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες για τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία έχουν εργαστεί, τόσο στο στάδιο της προεργασίας, όσο και στο πλαίσιο των εδώ εργασιών τους.

Η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των νέων για συμμετοχή σε θέματα που αφορούν τους ίδιους και την κοινωνία δεν θα έπρεπε να αποτελεί το ζητούμενο, αλλά πολιτική επιταγή, η οποία διασφαλίζει τη βελτίωση όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και της ίδιας της πορείας του κράτους. Ειδικά στη χώρα μας, αλλά και εν μέσω μιας πολύ δύσκολης πολιτικά περιόδου, με εσωτερικά και διεθνή ζητήματα που επηρεάζουν τους πάντες, η νέα γενιά ταλανίζεται σήμερα από ιδιαίτερες προκλήσεις, κυρίως από την υποαπασχόληση, το brain drain, το ανασφαλές εργασιακό καθεστώς, συχνά δε με εισοδήματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητας. Παρά ταύτα, ως το πλέον δραστήριο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στη χώρα μας, μπορούν να προσφέρουν με δυναμισμό, επιστημοσύνη και τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς, κατά τρόπο που να επικουρούν τους εμπειρότερους, με προστιθέμενη αξία για όποιο οργανισμό επιλέξει να ωφεληθεί από τις υπηρεσίες τους, αλλά και για μία γενικότερη παραγωγικότερη οικονομία και έναν υγιέστερο κοινωνικό ιστό.

Διαπιστώνω πως ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας και ο ιδιαίτερος αντίκτυπός τους στη χώρα μας, όπως η μετανάστευση και το άσυλο, η παράνομη απασχόληση, η απαραίτητη, οπωσδήποτε, ενίσχυση της πολιτότητας και της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την εκπαίδευση, η περιβαλλοντική διαχείριση και το καίριο για τα πλέον νεαρά άτομα θέμα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων αποτέλεσαν το επίκεντρο των εργασιών σας και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μελετήσουμε τα πορίσματα της συνόδου σας.

Η χώρα μας θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1ο εξάμηνο του 2026, ενώ η πρώτη φορά που ανέλαβε την Προεδρία ήταν το 2ο εξάμηνο του 2012. Κατά τα επόμενα χρόνια προετοιμασίας, η Κύπρος θα επωμιστεί σημαντικές ευθύνες. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε μια ενεργό συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα, μια στενή σχέση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και δή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα Κοινοβούλια, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σοβαρότητας, καθώς και της έντονης δράσης και παρουσίας μας για επίλυση προβλημάτων πάντοτε μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας, του διαλόγου, της διαβούλευσης και της αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πυρήνα λήψης αποφάσεων την θωρακίζει πολιτικά και οικονομικά. Η ενεργή διεκδίκηση των εθνικών μας προτεραιοτήτων δια μέσου πολιτικών και ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί πεδίο διεκδίκησης και προσφοράς προς τους Κύπριους ευρωπαίους πολίτες. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ο οποίος βασίζεται στην ελευθερία, τη δημοκρατία, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου, καθώς και τη βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταστεί η χώρα μας πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευχόμαστε σύντομα να δούμε και την επίλυση του Κυπριακού. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες αυτές, αφού ο ΠτΔ μεταβαίνει πρώτα στο Λονδίνο και κατόπιν στις ΗΠΑ για τη σχετική συνάντηση. 

Εργαζόμαστε αδιάκοπα για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του λαού μας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων όλων των τομέων, που απασχολούν τη φετινή Βουλή των Νέων. Γιατί εσείς, μπορείτε με τη δική σας ματιά σας και τη δική σας φιλοσοφία να δώστε άλλη πνοή σε όλα όσα μας απασχολούν.

Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να σταθούμε αρωγοί στη διαχείριση των καίριων προβλημάτων σας, ώστε εσείς, οι νέες και οι νέοι, να έχετε κίνητρα, περισσότερα από όσα είχαμε εμείς, και να μπορείτε να αντιμετωπίσετε φλέγοντα ζητήματα, όπως το κόστος στέγασης, η ακρίβεια και οι μισθοί. Και εκεί θα είμαστε για να βρούμε τις λύσεις μαζί. Και για να μπορείτε, όχι μόνο να κάνετε όνειρα, αλλά και να τα πραγματοποιείτε.   

Συναισθανόμενη πλήρως τις αγωνίες και την έγνοια σας για το μέλλον, για το αύριο, σας διαβεβαιώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται στο πλευρό σας, προκειμένου να σας εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες και δίοδοι πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ανάμεσα σε ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούμε στο κοινοβούλιο, υλοποιώντας τη δέσμευσή μας αυτή απέναντι στις προσδοκίες σας, από τον Ιούνιο του 2022 η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εισαγάγει μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων», το οποίο αποσκοπεί ακριβώς στην ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας με κυρίαρχο άξονα την κατάρτιση και την εξοικείωση των νέων με τις εργασίες του κυπριακού κοινοβουλίου και τις κοινοβουλευτικές μας πρακτικές. Μέσω αυτού, οι συμμετέχοντες δύνανται να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν εξειδικευμένες δεξιότητες, χρήσιμες για τη μελλοντική τους απασχόληση, ενώ παράλληλα παρέχονται σε αυτούς δυνατότητες και σύνδεσμοι για την περαιτέρω ενεργό εμπλοκή τους στα κοινοβουλευτικά θέσμια.

Επιπρόσθετα, με γνώμονα την ισότιμη συμμετοχή ηλικιακών και άλλων ομάδων και κοινωνικών στρωμάτων στη χάραξη πολιτικών που τους αφορούν, με την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου του κυπριακού κοινοβουλίου με την κοινωνία, την καλλιέργεια της ενεργού πολιτότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας, ως νομοθετικό σώμα επιθυμούμε παράλληλα να συμβάλουμε στην εξυγίανση της λειτουργίας των θεσμών.

Σας συγχαίρω και πάλι για την επιλογή σας ως βουλευτριών και βουλευτών της 7ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Ο καθένας και η καθεμιά από εσάς έχει τη μοναδικότητά του. Και αυτή πρέπει να αξιοποιήσει. Να μην ξεχνάτε ότι πρέπει εσείς οι ίδιοι να γίνετε η αλλαγή που επιθυμείτε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για όλα χρειάζεται όραμα, αλλά και σκληρή δουλειά, με εφόδια όχι τον λαϊκισμό, την ισοπέδωση και τον αρνητισμό, αλλά τη γνώση και τον σεβασμό. Έτσι, οι στόχοι σας θα καταστούν εφικτοί, έτσι θα εξασφαλίσετε την αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)