Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 16:11

Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία του Δήμου Μόρφου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μόρφου και αντιπροσωπίες από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας και της Σλοβενίας, καθώς και Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους αδελφοποιημένων με τη Μόρφου πόλεων της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία του Δήμου Μόρφου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και αντιπροσωπίες από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας και της Σλοβενίας, καθώς και Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους αδελφοποιημένων με τη Μόρφου πόλεων της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμμετείχαν στη χθεσινή 44η αντικατοχική πορεία των Μορφιτών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς όλες τις ξένες αντιπροσωπίες που συμμετείχαν στη χθεσινή αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, για την αμέριστη αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους στις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή τους δεν είναι απλά τυπική, αλλά καθόλα ουσιαστική, καθότι υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επικράτησης της νομιμότητας, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τις ξένες αντιπροσωπίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Επισημαίνοντας το φετινό ορόσημο της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή του 1974 και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένη η εντατικοποίηση των προσπαθειών και πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού και η αναγκαιότητα επικράτησης της ειρήνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της ευημερίας. Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, δύναται να καταστεί καταλύτης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την σταθερή προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο και τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε δε την ανάγκη αναχαίτισης της τουρκικής διχοτομικής ρητορικής, υπογραμμίζοντας ότι όσος καιρός και να περάσει ο Κυπριακός λαός δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την επανένωση της Κύπρου. Εν προκειμένω, τόνισε ότι ούτε η κυπριακή κυβέρνηση αλλά ούτε τα κράτη που σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν την απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας περί λύσης «δύο κρατών».

Περαιτέρω, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμησή της στην Ελλάδα για την έμπρακτη αλληλεγγύη και την πάγια στήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι πάντα παρούσα διά των αντιπροσώπων της στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής. Επαναβεβαίωσε, επίσης, την ακλόνητη στήριξη τόσο της Ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Βουλής των Ελλήνων στον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού για επανένωση. Καταληκτικά, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την ελπίδα για ουσιαστική επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Ακολούθως, εκπρόσωποι αδελφοποιημένων με τη Μόρφου Δήμων της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους προς την Κύπρο και την ευχή όπως σύντομα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Καταληκτικά, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης και περαιτέρω ενίσχυσης της ειρήνης, της διεθνούς έννομης τάξης και της δημοκρατίας.

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)