Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 17:18

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σχετικά με την κοινή εκδήλωση της DG REFORM και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την έναρξη των έργων βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Κύπρο

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, διοργάνωσε κοινή εκδήλωση, που οργανώθηκε από την DG REFORM και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την επίσημη έναρξη των έργων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Τα έργα αυτά, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου, στοχεύουν στη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και στην ενίσχυση της πράσινης μετάβασης της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Ελευθέριος Ελευθερίου απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των έργων ΣΒΑΚ στη βελτίωση της αστικής ανάπτυξης και την προώθηση ενός πιο βιώσιμου συστήματος μεταφορών στην Κύπρο. Ο κ. Ελευθερίου υπογράμμισε πως αυτές οι πρωτοβουλίες συμφωνούν απόλυτα με το όραμα της χώρας για πράσινη αστικοποίηση και βελτιωμένες λύσεις κινητικότητας για όλους τους πολίτες.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης παρουσίασε το στρατηγικό όραμα της Κύπρου για βιώσιμη κινητικότητα. Ο κ. Βαφεάδης ανέδειξε τη σημασία αυτών των έργων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει η πρωτοβουλία «Fit for 55» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση ενός πιο πράσινου μέλλοντος για την Κύπρο.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης απευθύνθηκε εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, συζητώντας την οικονομική υποστήριξη και τις επενδύσεις στα έργα ΣΒΑΚ. Τόνισε τη σημαντική συμβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη επιτυχημένων αποτελεσμάτων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Κυριάκος Κακουρής μίλησε για τον ρόλο της τράπεζας στη στήριξη των έργων αστικής κινητικότητας στην Κύπρο. Ανέλυσε τη δέσμευση της τράπεζας για τη χρηματοδότηση βιώσιμης ανάπτυξης υποδομών και τις συγκεκριμένες συνεισφορές που κάνει η ΕΤΕπ στην υλοποίηση των σχεδίων κινητικότητας και προσβασιμότητας σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Η κα Judit Rozsa, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG REFORM, τόνισε την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την DG REFORM στην Κύπρο και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Μίλησε για τη σημασία των συνεργατικών προσπαθειών στην υλοποίηση βιώσιμων λύσεων κινητικότητας και υπογράμμισε τον ρόλο της DG REFORM στη διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σε όλη την ΕΕ.

Ο κ. Μάριος Θεοφίλου, μιλώντας εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, παρουσίασε την πρωτοβουλία ΣΑΑ με τίτλο «Κύπρος του Αύριο». Συζήτησε την απεξάρτηση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα ως μέρος του σχεδίου πράσινης μετάβασης της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη καινοτόμων προσεγγίσεων για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η κα Εύη Αναγιωτού, Προϊστάμενη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρουσίασε λεπτομερώς την εφαρμογή των έργων ΣΒΑΚ σε Λεμεσό και Λάρνακα. Επικεντρώθηκε στα έργα «Early Winners», αναλύοντας τα βασικά ορόσημα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες στην αστική κινητικότητα των δύο πόλεων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας παρουσίασε το όραμα «Λάρνακα 2030», αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των έργων ΣΒΑΚ στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Λάρνακας. Μοιράστηκε τις απόψεις του για τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της πόλης και τη σημασία της συμμετοχής της κοινότητας στην υλοποίηση αυτού του οράματος.

Η εκδήλωση ανέδειξε πώς η Κύπρος αξιοποιεί την υποστήριξη και τις επενδύσεις της ΕΕ για να μετασχηματίσει τις αστικές της υποδομές, προωθώντας τη βιώσιμη, προσβάσιμη και πράσινη κινητικότητα για τους πολίτες της.

Πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου

Τα έργα Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) χρηματοδοτούνται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια σημαντική επένδυση σε βιώσιμες υποδομές με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Τα έργα ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και συμβάλλουν στις προσπάθειες της Κύπρου για μετάβαση προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Σχεδίου.

(ΣαΠ/ΜΣ/NZ)