Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 23:53

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Keir Starmer, στο Λονδίνο, ανάφερε τα ακόλουθα:

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι μετά από τόσα χρόνια πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε μόλις πρόσφατα τα καθήκοντά της. Ευχαρίστησα τον Πρωθυπουργό για την πρόσκληση, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία.

Θα ξεκινήσω από το Κυπριακό. Γνωρίζετε ότι αμέσως μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη. Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου, και ως εγγυήτριας δύναμης, αλλά και ως penholder στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι καθοριστικής σημασίας. Αλλά είναι σημαντικό να μεταφερθούν κάποια μηνύματα, να εργαστούμε από κοινού, ειδικότερα στο γεγονός –και χαίρομαι που το έχω ακούσει– ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου που καθορίζουν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από εκεί και πέρα, είναι οι διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε πολύ καλές διμερείς σχέσεις στα θέματα ασφάλειας, υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι αυτή η εργασία να διευρυνθεί και σε πολλούς άλλους τομείς. Υπάρχουν πολλές προοπτικές, τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξουμε στις διμερείς μας σχέσεις.

Τέλος, στα περιφερειακά, βλέπετε τις εξελίξεις. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Από πλευράς μου, ευχαρίστησα για το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα, θέλω να το πω δημόσια, που πίστεψε στην κυπριακή πρωτοβουλία του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Συνεργάστηκε μαζί μας. Μας ανησυχούν οι εξελίξεις, και εκείνο που συμφωνήσαμε είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία, αν θέλετε, σε πρώτη φάση για κατάπαυση του πυρός.

Θα χαρώ πολύ, μετέφερα και πρόσκληση στον Βρετανό Πρωθυπουργό, να επισκεφθεί την Κύπρο. Να θυμίσω ότι τελευταία επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν το 1993 από τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συνάντησης των χωρών της Κοινοπολιτείας που έλαβε χώρα στην Κύπρο.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είμαστε στην ίδια σελίδα με τη νέα βρετανική κυβέρνηση όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί βλέπω από τη νέα βρετανική κυβέρνηση μια επιθυμία ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στην περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η πρόσκληση –για να βρίσκομαι σήμερα– στο Λονδίνο. Το ίδιο υπάρχει και σε σχέση με την προοπτική και αυτό το ανέφερα επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού. Ναι, είμαστε στην ίδια σελίδα. Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού που να ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου, και αντιλαμβάνεστε όλοι τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει και η Βρετανία προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

Ερωτηθείς για το ποια είναι η εκτίμησή του για την αυριανή συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι πηγαίνω για να πράξω ό,τι είναι δυνατόν και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Και για μένα θετικό αποτέλεσμα, για μας θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών, ουσιαστικών συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τους στόχους μας, και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις συνομιλίες. Μόνο αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούμε με περισσότερη σιγουριά να δούμε και τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού. Για εμάς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Χαίρομαι και θέλω να το αναφέρω, γιατί, ξέρετε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία, θα γίνει αύριο αυτή η συνάντηση, εν μέσω δύο πολέμων. Το τι γίνεται στην Ουκρανία, τι βλέπουμε να γίνεται καθημερινά στη Μέση Ανατολή, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναλαμβάνει αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρή ένδειξη της πολιτικής του βούλησης, της δέσμευσής του, για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.»

(NZ/ΜΣ)