Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 09:37

Συμμετοχή της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας Περιβάλλοντος κας Ηλιάνας Τόφα-Χριστίδου στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κα Ηλιάνα Τόφα-Χριστίδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2024 στο Λουξεμβούργο.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν:

(α) τα Συμπεράσματα σχετικά με τις προετοιμασίες για την 29η Διάσκεψη των Μερών (COP 29) της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC),

(β) τα Συμπεράσματα για τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD),

(γ) η προετοιμασία για την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου για την πλαστική ρύπανση (INC-5), και

(δ) η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε, μετά από μακρά και έντονη συζήτηση, Συμπεράσματα Συμβουλίου με τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ, ενόψει της COP29 που θα διεξαχθεί στις 11-22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επίπεδο φιλοδοξίας του ευρωπαϊκού κλιματικού στόχου μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2040. Περιλήφθηκε, μεταξύ άλλων, αναφορά στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών (ΚΜ) και στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.

Η κα Τόφα-Χριστίδου, στην παρέμβασή της, υποστήριξε το κείμενο της Προεδρίας και ανέδειξε την ανάγκη ενότητας και αξιοπιστίας της ΕΕ έναντι των διεθνών μας εταίρων. Τόνισε τη σημασία συνεργασίας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και αναφέρθηκε επίσης στα σχετικά απορρέοντα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών ΚΜ της ΕΕ (MED9) που διεξήχθη στην Κύπρο. Επιπλέον, με αφορμή σχετική εισήγηση της Ελλάδας, υποστήριξε προσπάθειες για ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και μέτρων αντιμετώπισή τους.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα Συμβουλίου ενόψει της Διάσκεψης Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα COP16 (21/10-01/11, Κάλι, Κολομβία). Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια υποστήριξε το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων και, μεταξύ άλλων, καλωσόρισε την αναφορά στο σεβασμό της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και ενημέρωσε για την εθνική στρατηγική της Κύπρου στο θέμα αυτό.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συζητήθηκε επίσης η προσεχής 5η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου για την πλαστική ρύπανση (25/11- 01/12, Μπουσάν, Νότια Κορέα). Η κα Τόφα-Χριστίδου επεσήμανε την ανάγκη για δημιουργία κοινού διεθνούς δεσμευτικού στόχου στη μείωση κατανάλωσης των πλαστικών και της συνεπακόλουθης ρύπανσης.

Όσον αφορά τη Στρατηγική της ΕΕ για τα Χημικά, η Κύπρος ανέφερε ότι αυτή παραμένει επίκαιρη, αλλά απαιτείται επιτάχυνση σε τομείς προτεραιότητας, όπως νομοθετικές αλλαγές και υιοθέτηση νέων περιορισμών για επικίνδυνες ουσίες. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας επικαιροποιημένος οδικός χάρτης και βελτίωση της συνεργασίας στην ΕΕ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) να ηγείται και να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για πτυχές της έκθεσης Draghi «Για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας», που αφορούν το κλίμα και την περιβαλλοντική πολιτική.

(ΜΠατ/ΑΣ/ΜΣ/NZ)