Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 14:17

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος απηύθυνε χαιρετισμό στην ειδική οινική εκδήλωση που οργανώθηκε για την «Κουμανδαρία» στην Dijon της Γαλλίας

«Σήμερα παρουσιάζουμε την αμπελοοινική κληρονομιά μας, η οποία διατηρεί ζωντανή μια παράδοση αιώνων», δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο ειδικής οινικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε για την «Κουμανδαρία» στην Dijon της Γαλλίας, σημειώνοντας πως προώθηση αυτού του παραδοσιακού οίνου σε εγχώρια και διεθνή αγορά ενισχύει όχι μόνο τα κυπριακά προϊόντα, αλλά και τον ίδιο τον τόπο και τον αμπελουργό της Κύπρου.

Η Υπουργός χαιρέτισε, χθες βράδυ, την έναρξη της Οινικής Εκδήλωσης που οργανώθηκε με αφορμή τα 800 επετειακά χρόνια «Κουμανδαρίας», η οποία εντάχθηκε ως δράση στο πλαίσιο του 45ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Το Συνέδριο του OIV φέτος γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού, καθώς και τη μεταφορά της έδρας του από το Παρίσι στην Dijon, ιστορική αμπελοοινική πρωτεύουσα της Βουργουνδίας. Στο συνέδριο του OIV συμμετείχαν αρμόδιοι Υπουργοί από τα 50 κράτη μέλη του OIV, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, οινέμποροι και άλλοι ειδικοί εμπλεκόμενοι στον αμπελοοινικό τομέα.

Στην ομιλία της, κατά την έναρξη της ειδικής εκδήλωσης για την Κουμανδαρία, η Υπουργός ανέφερε ότι από «αρχαιοτάτους χρόνους η Κουμανδαρία συμβολίζει την αμπελοοινική παράδοση της χώρας μας βάσει πολλών γραπτών ιστορικών αναφορών». Σημείωσε πως η «Κουμανδαρία», με καταγωγή τις 14 κοινότητες της ομώνυμης γεωγραφικά οριοθετημένης περιοχής της Κύπρου, πριν από ακριβώς 800 χρόνια, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πρώτο καταγεγραμμένο διαγωνισμό οίνων στη Γαλλία το 1224, υπό την βασιλεία του Φίλιππου Αυγούστου».

Η ιστορικότητα αυτού του οίνου, συνέχισε, «δεν αντανακλά μόνο την ποιότητα και το βάθος της κυπριακής αμπελοοινικής παράδοσης, αλλά και την αυθεντικότητα της ίδιας της χώρας μας». Τόνισε πως η «Κουμανδαρία», με τη χαρακτηρισμένη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. «Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να παρουσιάσουμε την αμπελοοινική κληρονομιά μας, η οποία διατηρεί ζωντανή μια παράδοση αιώνων», είπε η Υπουργός Γεωργίας. Στόχος μας ως Υπουργείο, είπε, είναι η προώθηση αυτού του παραδοσιακού οίνου, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας τα κυπριακά προϊόντα, αλλά και τον τόπο και τον αμπελουργό της Κύπρου».

Με την παρούσα εκδήλωση, πρόσθεσε, τιμούμε την ξεχωριστή θέση της «Κουμανδαρίας» στην παγκόσμια οινική κληρονομιά και προβάλλουμε την ιστορική και πολιτιστική της αξία. Όπως ανάφερε, στόχος είναι επίσης η ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της Κύπρου στην αναβίωση των γαλλικών αμπελώνων μετά την καταστροφή της φυλλοξήρας, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του OIV το 1924.

Η Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε, παράλληλα, τη διαρκή δέσμευση της Κύπρου προς τον OIV, συνεισφέροντας στις κοινές προσπάθειες των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αμπελοοινικού τομέα, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα.

Σε χαιρετισμό του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή, τον οποίο εκφώνησε η αρμόδια λειτουργός κα Ελίνα Χριστοφίδου, ανέφερε πως «το Υφυπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει την ιστορική αξία της Κουμανδαρίας και έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για την προώθηση και διεθνοποίηση του προϊόντος».

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΙV κ. John Barker ευχαρίστησε την Κύπρο για τη διαχρονική και σταθερή στήριξή της προς τον Οργανισμό και την άψογη συνεργασία. Ανέφερε πως η Κουμανδαρία είναι ένα υπέροχο κρασί που περικλείει αιώνες παράδοσης, πολιτισμού, τεχνογνωσίας, πολύ συγκεκριμένων πρακτικών και ειδικών ποικιλιών σταφυλιού. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον OIV, κατέληξε, που η Κύπρος γιορτάζει τα 800 χρόνια από τη βράβευση του κυπριακού αυτού οίνου στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού.

Κατά την ειδική εκδήλωση προβλήθηκε επετειακό φιλμάκι που αναδεικνύει την ιστορία, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του οίνου, ενώ ακολούθησε παρουσίαση από τον Λειτουργό Α’ του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρα Θουκή Γεωργίου, που επεξήγησε τις καταβολές και τον τρόπο παραγωγής της Κουμανδαρίας.

Την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γαλλία συνόδευσε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου κ. Ανδρέας Γρηγορίου, τεχνοκράτες, καθώς και Κύπριοι παραγωγοί του προϊόντος.

Η Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα, 15 Οκτωβρίου, αργά το απόγευμα.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΑΣ)