Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 14:21

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Μαρίνου Μουσιούττα στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Ο βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο των εργασιών της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, οι οποίες ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη.

Σε παρέμβασή του για το θέμα «Αναθεώρηση της διαδικασίας επικύρωσης και εφαρμογής των Συνθηκών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», ο κ. Μουσιούττας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο των κοινοβουλίων, καθώς όπως υποστήριξε, η ανάγκη αναθεώρησης αναδεικνύει την κοινή ευθύνη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διεθνείς δεσμεύσεις μετουσιώνονται σε απτά αποτελέσματα και πρόοδο σε εθνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις χωρών με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, όπως αυτό της Κύπρου, που διαπνέονται από την αρχή της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι παρόλο που η εκτελεστική εξουσία έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται διεθνείς συμφωνίες, η νομοθετική εξουσία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάζει και να κυρώνει διεθνείς Συμβάσεις, καθώς καμία διεθνής συνθήκη δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς την έγκριση σχετικού κυρωτικού νόμου από το κοινοβούλιο της χώρας.

Όσον αφορά στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Μουσιούττας σημείωσε τη σημασία που έχει στην εφαρμογή των διεθνών Συνθηκών, ειδικότερα εκείνων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην κλιματική αλλαγή και στην ασφάλεια, καθώς απαιτείται η υποβολή τακτικών εκθέσεων για την πρόοδό τους στα αντίστοιχα διεθνή όργανα. Συνεπώς, η εποπτεία διεθνών Συμφωνιών εκ μέρους των κοινοβουλίων καθίσταται εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις εκπληρώνουν τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους, είτε μέσω της θέσπισης νέας νομοθεσίας, είτε μέσω της έγκρισης κονδυλίων, επισήμανε.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μουσιούττας επισήμανε ότι αποτελεί καθήκον των κοινοβουλίων να διασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις τηρούν το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών του ΟΗΕ, κάτι που όπως πρόσθεσε, πρέπει να αντανακλάται στους νόμους και στις πολιτικές σε εθνικό επίπεδο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)