Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 14:24

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν χωριστές συναντήσεις  με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπία του Συμβουλίου Εθνοτικών Μειονοτήτων της Εθνικής Συνέλευσης του Βιετνάμ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με κοινοβουλευτική αντιπροσωπία του Συμβουλίου Εθνοτικών Μειονοτήτων της Εθνικής Συνέλευσης του Βιετνάμ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Y Thanh Ha Nie Kdam. Την αντιπροσωπία συνόδευαν υπηρεσιακοί αξιωματούχοι, ο Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας του Βιετνάμ στην Κύπρο (με έδρα τη Ρώμη) κ. Nguyen Dang Hai Hung και ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ στην Κύπρο κ. Γιώργος Χριστοφίδης.

Ο κ. Γεωργιάδης καλωσόρισε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπία από το Βιετνάμ επισημαίνοντας ότι η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει μια κοιτίδα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, παρόλο που είναι μια ημικατεχόμενη χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια ασταθή περιφέρεια όπως αυτή της Μέσης Ανατολής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Εξέφρασε παράλληλα τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για τη στάση αρχών του Βιετνάμ στο Κυπριακό και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπία για την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο στόχο επανέναρξης των συνομιλίων για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, παράλληλα, την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για ανάπτυξη των διμερών επαφών με την Εθνική Συνέλευση του Βιετνάμ, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινοβουλευτική διπλωματία στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ κρατών. Σημείωσε εξάλλου την προοπτική στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών διμερών σχέσεων, μεταξύ Κύπρου και Βιετνάμ, υπό το φως και της Συμφωνίας Εμπορίου και Προστασίας των Επενδύσεων  ΕΕ – Βιετνάμ, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή προς επικύρωση. 

Ο κ. Nie Kdam από πλευράς του, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με την Κύπρο και προέβη παράλληλα σε εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση των 54 εθνοτικών μειονοτήτων που διαβιούν στο Βιετνάμ. Τέλος, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για την έναρξη επαφών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μέσω της εγκαθίδρυσης αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας σε αυτά.

Χωριστή συνάντηση με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπία από το Βιετνάμ είχε και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν. Ο κ. Μαχτεσιάν ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους Βιετναμέζους βουλευτές για τον ρόλο των τριών αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την προώθηση, προστασία και διατήρηση, μεταξύ άλλων, της πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, καθώς και για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κοινότητα του, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)