Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 15:17

Δυνατότητα Κυπρίων καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στην 20ή Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου «MEDITERRANEA 20 – Young Artists Biennale»

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η 20ή Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου «MEDITERRANEA 20 – Young Artists Biennale» τιτλοφορείται Borderless! και θα λάβει χώρα  στην πόλη Nova Gorica – Gorizia της Σλοβενίας από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου 2025, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Tia Čiček και Misal Adnan Yildiz.

Για τη διοργάνωση της «MEDITERRANEA 20 – Young Artists Biennale» συμπράττουν: το δίκτυο της «Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου  BJCEM», ο οργανωτικός φορέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2025 «GO! 2025 European Capital of Culture 2025 Nova Gorica – Gorizia» και ο Σλοβενικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «ŠKUC Association».

Ιστορικό διοργάνωσης:

Η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου αποτελεί το επιστέγασμα της δραστηριοποίησης της «Διεθνούς Ένωσης των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου BJCEM (Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Créateurs de l’ Europe et de la Méditerranée), ενός ευρύτατου δικτύου μοναδικού στην Ευρώπη σκοπός του οποίου είναι η προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων των νέων δημιουργών, πέρα από πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και στενά γεωγραφικά σύνορα. Στους κόλπους της BJCEM συνενώνονται 41 εταίροι από 16 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου (κρατικοί φορείς, δημοτικές αρχές, πανεπιστήμια, μη κυβερνητικοί οργανισμοί).

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 19 διοργανώσεις του θεσμού της Μπιενάλε, σε 17 διαφορετικές πόλεις της ευρω-μεσογειακής περιοχής: το 1985 στη Βαρκελώνη, το 1986 στη Θεσσαλονίκη, το 1987 και πάλι στη Βαρκελώνη, το 1988 στη Μπολόνια, το 1990 στη Μασσαλία, το 1992 στη Βαλένθια, το 1994 στη Λισσαβόνα, το 1997 στο Τορίνο, το 1999 στη Ρώμη, το 2001 στο Σεράγεβο (οπόταν ιδρύθηκε η BJCEM), το 2003 στη Αθήνα, το 2005 στη Νάπολη, το 2008 στην Πούλια, το 2009 στα Σκόπια, το 2011 στη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, το 2013 στην Ανκόνα, το 2015 στο Μιλάνο, το 2017 στα Τίρανα και στο Δυρράχιο και το 2021 στον Άγιο Μαρίνο. 

Η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου της BJCEM και συμμετέχει στις εργασίες του μέσω του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στη «MEDITERRANEA 20 – Young Artists Biennale» και παροχές:

Με βάση τον επιμερισμό στον οποίο προέβησαν οι διοργανωτές, η Κύπρος μπορεί να συμμετάσχει στη «MEDITERRANEA 2020 – Young Artists Biennale» με μέχρι έξι (6) παραγωγές-έργα στους τομείς που απαριθμούνται στην πιο κάτω.

Η συμμετοχή στη «MEDITERRANEA 2020 – Young Artists Biennale» εκ μέρους της Κύπρου είναι ανοικτή σε κάθε καλλιτέχνη/καλλιτέχνιδα ηλικίας 18 μέχρι 34 ετών (με ημερομηνία γέννησης από την 1η Ιανουαρίου 1990 και εντεύθεν), που:

  • Δραστηριοποιείται δημιουργικά στους τομείς:

α)   των Εικαστικών Τεχνών (θα επιλεγούν μέχρι δυο προτάσεις),

β)   του Design (Γραφιστική, Εφαρμοσμένες Τέχνες, Αρχιτεκτονική) (θα επιλεγούν μέχρι δυο προτάσεις),

γ)    της Μουσικής ή του Χορού/Περφόρμανς (θα επιλεγεί μια πρόταση) και

δ)    της Λογοτεχνίας (θα επιλεγεί μια πρόταση)

–σε κάθε περίπτωση συμπεριλαμβάνονται διατομεακά (multidisciplinary) έργα/projects– και

  • Κατέχει κυπριακή ταυτότητα ή διαβατήριο, ή
  • Διαμένει μόνιμα στην Κύπρο κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της αίτησής του/της για συμμετοχή.

Κατά την επιλογή θα δοθεί προτεραιότητα σε καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που δεν έλαβαν άλλη φορά μέρος στον θεσμό.

Σύμφωνα με τη διευθέτηση μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού και των διοργανωτών της «MEDITERRANEA 2020 – Young Artists Biennale», ως προς τη χρηματοδότηση των Κύπριων καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων που θα επιλεγούν, το Υφυπουργείο καλύπτει:

1)    Τα έξοδα μετάβασης μέχρι 10 (δέκα) ατόμων προς και από τη Nova Gorica – Gorizia,

2)    Αμοιβή ύψους €250 ανά συμμετέχοντα/ουσα,

3)    Παραγωγή καταλόγου/έκδοσης για τεκμηρίωση και προβολή των συμμετοχών,

4)    Τα, ενδεχόμενα, έξοδα συσκευασίας, μεταφοράς και ασφάλισης των έργων τέχνης που θα επιλεγούν και

5)    Τα, ενδεχόμενα, έξοδα παραγωγής των έργων (για παράδειγμα: πρόβες στην περίπτωση έργου μουσικής ή χορογραφίας/περφόρμανς, κατασκευή σκηνικών/κοστουμιών ή αγορά υλικών στην περίπτωση έργου εικαστικών τεχνών, κ.ο.κ.) 

Από πλευράς τους, οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τη φιλοξενία στη Nova Gorica – Gorizia (διαμονή και διατροφή), και την τεχνική βοήθεια για την παρουσίαση των έργων.

Διαδικασία για υποβολή αίτησης συμμετοχής και επιλογή Κύπριων εκπροσώπων:

Η διαδικασία συμμετοχής στη «MEDITERRANEA 20 – Young Artists Biennale» διέπεται από τις πρόνοιες της οικείας Προκήρυξης (Open Call), η οποία καταρτίστηκε από τους διοργανωτές και είναι προσπελάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Call for Artists: Mediterranea 20 Young Artists Biennale BORDERLESS – BJCEM. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να μελετήσουν την Προκήρυξη σε συνδυασμό με την παρούσα Ανακοίνωση, προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρη και σαφή εικόνα ως προς τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Κύπρου στη διοργάνωση.  

Όσες/όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη «MEDITERRANEA 2020 – Young Artists Biennale» καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική, επιγραμμική (online), αίτηση η οποία διατίθεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://shorturl.at/XtRpL. Η αίτηση πρέπει, απαραίτητα, να συνοδεύεται από:

1)    Βιογραφικό Σημείωμα (CV), πορτφόλιο και επιστολή κινήτρων (motivation letter) μέγιστης έκτασης 1 (μίας) σελίδας και

2)    5, κατά μέγιστο, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης (300dpi) ελεύθερες δικαιωμάτων.

Επιπρόσθετα, και ανάλογα με τον τομέα στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει να κατατεθούν:

α)    Για τον τομέα των Εικαστικών Τεχνών: πλήρες οπτικό υλικό για το/α προτεινόμενο/α έργο/α και οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει στην εξέταση·

β)    Για τον τομέα του Design (Γραφιστική/Εφαρμοσμένες Τέχνες/Αρχιτεκτονική): σκίτσα, σκαριφήματα, φωτογραφίες, απεικονίσεις για 3 (τρία) κατά μέγιστο έργα-projects·

γ)    Για τον τομέα της Μουσικής: Δείγμα (demo) σε μορφότυπο .mp3  μέσω WeTransfer. Στην περίπτωση έργο με στίχους να υποβληθεί και το κείμενο σε Word·

δ)    Για τον τομέα του Χορού/Περφόρμανς:

—     Απόσπασμα, εάν πρόκειται για ολοκληρωμένο έργο, μέγιστης διάρκειας 5 (πέντε) λεπτών μέσω Vimeo ή WeTranfer και λίστα συντελεστών, ή

—     Φωτογραφίες της διαδικασίας, εάν πρόκειται για έργο εν εξελίξει, λίστα συντελεστών και περίληψη του σεναρίου (εάν εφαρμόζεται)·

ε)     Για τον τομέα της Λογοτεχνίας: Κείμενο ή σύλληψη (concept).

Οι συμπληρωμένες αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mediterraneabiennale@gmail.com μέχρι και την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024.

Η επιλογή των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών θα διενεργηθεί από τους επιμελητές της «MEDITERRANEA 2020 – Young Artists Biennale», Tia Čiček και Misal Adnan Yildiz σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Για περαιτέρω πληροφόρηση ως προς τις απαιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες πρέπει να αποτείνονται στη Γραμματεία της BJCEM, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: bjcem.aisbl@gmail.com.

(EK)

 

 

 

--------------------

ΕΚ

Σχετικά Ανακοινωθέντα