Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 16:05

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο κ. Anke Schlimm.

Kατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το άτυπο δείπνο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο και η προσπάθεια αυτή να οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επισημαίνοντας, εξάλλου, τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση και να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις της περί λύσης «δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εκφράστηκε εκατέρωθεν ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση και τονίστηκε ότι πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Μεσανατολικό στη βάση των δύο κρατών. Υπογράμμισε δε την ανάγκη ύπαρξης σαφούς στρατηγικής στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα όσον αφορά στην ενέργεια και στις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις προς τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, συναφώς, ευχαριστίες για τη βοήθεια και αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Κύπρο, μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης δικαιούχων  διεθνούς προστασίας. Κοινή ήταν δε η επισήμανση για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.  

Η Πρέσβης της Γερμανίας εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας της για την ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την εκκένωση Γερμανών πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη, εάν και εφόσον χρειαστεί και εξήρε την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και ευρύτερα.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)