15-10-2024 17:00
Συμμετοχή της βουλεύτριας κ. Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης
Συνεχίζονται στη Γενεύη οι εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η βουλεύτρια κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με θέμα «Κοινοβουλευτικές στρατηγικές προς αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των συγκρούσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Κατά την παρέμβασή της η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικίνδυνη αστάθεια και στις τεράστιες προκλήσεις που προκαλούν οι παρούσες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας παράλληλα τις αρνητικές τους συνέπειες στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και στην Ατζέντα 2030.
Αναφερόμενη στη σημασία του συντονισμού κοινοβουλευτικών δράσεων, καθώς και της πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μακροπροθέσμου αντικτύπου των συγκρούσεων, η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ενημέρωσε συναφώς τα μέλη της Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, καθώς και για την πρόσφατη εφαρμογή από τη χώρα μας του σχεδίου «Εστία», που διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Κύπρου. Σημείωσε ταυτόχρονα την ανάπτυξη της Εθνικής Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για Βιώσιμη Ανάπτυξη, που αφορά στην αναθεώρηση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, μέσω ενός δεκαπενταετούς σχεδίου που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Η Κύπρος, όπως υπογράμμισε η κ. Ερωτοκρίτου, ούσα η ίδια θύμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των συγκρούσεων. Σημειώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θέσπισε νομοθεσίες τόσο για την ισότιμη κατανομή των βαρών που προέκυψαν από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, όσο και για την αποκατάσταση της οικονομίας και τη στήριξη των εκτοπισμένων, παθόντων και των συγγενών αγνοουμένων, η Κύπρια βουλεύτρια τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων συνεχίζει να εξετάζει σχετικά ζητήματα μέχρι και σήμερα, πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Ειδική αναφορά έκανε δε στον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση των γυναικών θυμάτων της τουρκικής εισβολής ως θύματα πολέμου και την παροχή της απαραίτητης στήριξης.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
27-11-2024 20:48
Ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων
26-11-2024 14:20
25η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων