Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 18:01

Πραγματοποιήθηκε η 3η Ετήσια Εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο διοργάνωσαν σήμερα την 3η Ετήσια Εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) για την Κύπρο, στο ξενοδοχείο Hilton, στη Λευκωσία. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του ΣΑΑ και των σημαντικότερων μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός και ο εκτελών χρέη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Νικόλας Ίσαρης.

Ο Υπουργός Οικονομικών στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τη Γενική Διευθύντρια της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα κα Céline Gauer και την ευχαρίστησε για την συνεργασία με τις Κυπριακές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Ο κ. Κεραυνός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνολικές εισπράξεις της Κύπρου από το 2021 και έπειτα, συμπεριλαμβανομένης της τέταρτης δόσης χορηγίας, της οποίας το αίτημα για εκταμίευση έγινε τον περασμένο Ιούλιο, θα ανέλθουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Και υπογράμμισε: «Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η απορρόφηση των πόρων από τον Μηχανισμό, αλλά η ουσία, που είναι ο πραγματικός αντίκτυπος και τα αλυσιδωτά οφέλη που απορρέουν από την επίτευξη του κάθε στόχου και οροσήμου, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου.»

Για το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υπουργού Οικονομικών πατήστε εδώ.

Ακολούθως, ο εκτελών χρέη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Νικόλας Ίσαρης στον χαιρετισμό του συνεχάρη την Κύπρο για την θετική αξιολόγηση της δεύτερης αίτηση πληρωμής του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και συνέστησε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσήλωση προς την υλοποίηση των στόχων της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το εθνικό Σχέδιο.

Έπειτα, η κα Céline Gauer, Γενική Διευθύντρια της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, συνεχάρη και αυτή με τη σειρά της την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε η κα Gauer, θα φτάσει στο 50% της συνολικής κατανομής της χορηγίας του ΜΑΑ με τις εγκρίσεις που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπενθύμισε ότι ο ΜΑΑ είναι ένα μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για να ανακάμψουν τα κράτη-μέλη, σε πρώτη φάση, από την οικονομική κρίση που ακολούθησε την πανδημία του COVID-19. Μια ανάκαμψη που έγινε «εξαιρετικά γρήγορα», όπως ανέφερε η κα Gauer. Για το δεύτερο κομμάτι του ΜΑΑ, αυτό της Ανθεκτικότητας, η κα Gauer είπε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με σκοπό την ανθεκτικότητα της οικονομίας, δίνοντας ως παραδείγματα για την Κύπρο τις μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της υγείας. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συγκεντρώθηκαν, για να συζητήσουν στη σημερινή εκδήλωση.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών κα Ανθούλα Χ. Σαββίδη, η οποία παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης και τα σημαντικότερα, μέχρι σήμερα, αποτελέσματα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Για την παρουσίαση της κας Σαββίδη πατήστε εδώ.

Ακολούθησε η 1η θεματική συζήτηση με τίτλο «Σημαντικά Αποτελέσματα και Αντίκτυπος από τα 3 Πρώτα Χρόνια Υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου», με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών, κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, της Γενικής Γραμματέως της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του Διευθυντή του Τμήματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Περιβάλλοντος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΚΕΒΕ) κ. Ανδρέα Ανδρέου, της CEO της EnergyIntel Cyprus κας Ευγενίας Ηροδότου και του Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Χρίστου Φωτιάδη. Τη συζήτηση συντόνισε η κα Céline Gauer. 

Την έναρξη του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης έκανε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας  δρ Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, η οποία παρουσίασε την πρόοδο των έργων του ΣΑΑ στον τομέα της Υγείας. Η δρ Γιαννάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέσω της υλοποίησης των έργων του ΣΑΑ προωθείται ο στόχος της ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και κάλυψης διαχρονικών κενών, τα οποία αναδείχθηκαν περαιτέρω υπό την πίεση της πανδημίας.

Για την παρουσίαση της δρος Γιαννάκη πατήστε εδώ.

Στη 2η θεματική συζήτηση με τίτλο «Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα της Υγείας μέσα από το ΣΑΑ» συμμετείχαν η Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Ευαγγελισμός κα Χριστιάνα Μυλωνά, ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) κ. Luc Tholoniat, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ κ. Κύπρος Σταυρίδης και η Προέδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών κα Έμιλη Γρουτίδου Πετρίδου. Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Τμήματος Δικαιούχων και Παροχέων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κα Ιφιγένεια Καμμίτση.

Διαφάνειες από τις τοποθετήσεις του κ. Σταυρίδη είναι διαθέσιμες εδώ και της κας Πετρίδου εδώ.

Στην καταληκτική του ομιλία ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) κ. Luc Tholoniat, υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα βλέπουμε όντως τις αποδείξεις ότι οι στόχοι του ΣΑΑ γίνονται πραγματικότητα, όπως και το σλόγκαν του ευρωπαϊκού ΜΑΑ  - Make it real. Τέλος, ευχαρίστησε την κυπριακή πλευρά για τη φιλοξενία καθώς και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για το έργο τους.

(ΝΖ/ΝΓιαν/ΑΦ)