Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 19:05

Δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφορικά με την στήριξη της Κυβέρνησης στα άτομα με θαλασσαιμία

Νομοσχέδιο για καλύτερους όρους ένταξης στην αγορά εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, μετά από συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Θαλασσαιμίας, δήλωσε τα εξής: «Η επικοινωνία μας και η συνεργασία μας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Θαλασσαιμίας είναι τακτική και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται και η σημερινή μας συνάντηση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας έχουμε κάποιες θετικές ανακοινώσεις.

Ως πολιτεία και ως κοινωνία μεριμνήσαμε διαχρονικά για τη συλλογική διαχείριση των προκλήσεων της θαλασσαιμίας μέσα από την έρευνα, την πρόληψη και τη φροντίδα. Η ένταξη των ατόμων με θαλασσαιμία στην παραγωγική διαδικασία αποτελούσε διαχρονική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσα από ειδικές ρυθμίσεις που είναι μοναδικές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας, όπως εξάλλου μοναδική είναι και η σχέση της χώρας μας με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση ευθυγραμμίζει τις υφιστάμενες ασφαλιστικές παραμέτρους με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τα άτομα με θαλασσαιμία, έτσι ώστε η εξασφάλιση θεσμοθετημένης σύνταξης μέσω της ειδικής παροχής να είναι πλέον ρεαλιστικά εφικτή για περισσότερα άτομα με θαλασσαιμία που μετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας.

Η παροχή αυτής της δυνατότητας εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής που αποσκοπεί στην πλήρη ενεργοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και τους περιορισμούς της κάθε ομάδας των συμπολιτών μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί εντός του προσεχούς διαστήματος ενώπιον των κοινωνικών εταίρων για την απαραίτητη διαβούλευση, έτσι ώστε ακολούθως να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας κ. Μίλτος Μιλτιάδους ευχαρίστησε το Υπουργείο Εργασίας για τη συνεχή στήριξη και την προσπάθεια που καταβάλλει με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ένταξη των ατόμων με θαλασσαιμία στην αγορά εργασίας. Παράλληλα τόνισε: «Υπάρχει μια σταθερή θεσμική συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο στόχος είναι η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας για τα άτομα με θαλασσαιμία.

Στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών και προνοιών εντάσσεται και το σχέδιο εργοδότησης χρόνιων πασχόντων, το οποίο καλούμε τα άτομα με θαλασσαιμία να χρησιμοποιήσουν και τους εργοδότες να αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να δούμε και άλλα άτομα με θαλασσαιμία ενταγμένα στο εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια στήριξης ατόμων με μηδενικά εισοδήματα και εξεύρεσης άλλων πιθανών τρόπων στήριξης από το κράτος.»

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους, κατά τη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε και η εκπαίδευση των ατόμων με θαλασσαιμία σε σχέση με τα δικαιώματά τους από το κράτος.

(ΝΓιαν/ΑΦ)