Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 19:09

Συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024, στο Λουξεμβούργο.

Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν ο ρόλος του ενεργειακού τομέα όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας, σε συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης του Mario Draghi. Ο κ. Παπαναστασίου, σε παρέμβασή του, συμφώνησε με τα κύρια μηνύματα της έκθεσης Draghi στον τομέα της ενέργειας, στην ανάγκη για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, προσιτές τιμές και σταθερότητα σε αυτές. Σημείωσε ότι αυτό θα ωφελήσει τόσο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ όσο και τα νοικοκυριά.

Ο Υπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία να προχωρήσει η ΕΕ με τη δημιουργία ηλεκτρικών διασυνδέσεων και υποδομών παροχής ευελιξίας. Πρόσθεσε ακόμη την ανάγκη για τυποποίηση των μεθοδολογιών καθορισμού των τελών δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης υποδομών που παρέχουν ευελιξία. Σημείωσε επίσης τη σημασία ενίσχυσης των υποδομών εισαγωγής φυσικού αερίου και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΕΕ. Συμφώνησε δε στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας μέσω της αξιοποίησης μηχανισμών στην αγορά ενέργειας, όπως οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Η απόκλιση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας», ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες έθεσαν το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ γειτνιαζόντων κρατών μελών (ΚΜ) και τις υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Συμφώνησε ακόμη στην ανάγκη να συζητηθούν πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης και μετριασμού των υψηλών έκτακτων κερδών.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο συζήτησε την προετοιμασία της ΕΕ για τον επερχόμενο χειμώνα, την ενεργειακή κατάσταση της Ουκρανίας και την υλοποίηση του σχεδίου REPowerEU. Ο Υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τους πολίτες της. Επεσήμανε επίσης το ρόλο του σχεδίου REPowerEU που συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης της ΕΕ προς ένα ενεργειακό μείγμα, το οποίο να διασφαλίζει την ενεργειακή της αυτονομία και τους στόχους της για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Τέλος, ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε την Κοινή Δήλωση των MED9 με θέμα τη «Μετατροπή της Περιοχής της Μεσογείου σε Διάδρομο Πράσινης Ενέργειας»,η οποία υπογράφθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 στην Υπουργική συνάντηση για την Ενέργεια των εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που στοχεύουν να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε κόμβο παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται στην ΕΕ και όχι μόνο. Σε υποστηρικτική της παρέμβαση η Επίτροπος Ενέργειας κα Kadri Simson εκθείασε τη σημασία της Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση.

(ΜΠατ/ΓΣ/ΝΓιαν/ΑΦ)