Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 19:18

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) κ. Tony Murphy

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) κ. Tony Murphy, συνοδευόμενο από το μέλος του ΕΕΣ κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Κύπρο για τη συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα την Ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων των κρατών μελών της ΕΕ και της ετήσιας συνάντησης της Επιτροπής Επαφών των επικεφαλής των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΕΕΣ.

Ο κ. Tony Murphy αναφέρθηκε στο ΕΕΣ ως θεσμικό όργανο ελέγχου των οικονομικών της ΕΕ και στην ιδιότητά του να ενεργεί ως ο ανεξάρτητος θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων όλων των πολιτών της, συμβάλλοντας ιδίως στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της διαχείρισης.  Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κυρίως λόγω των επιπτώσεων των κρίσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης των χρημάτων τα οποία δαπανά η ΕΕ, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.  

Η Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε με τη σειρά της την εκτίμησή της προς το έργο που επιτελείται από το ΕΕΣ και ότι ευελπιστεί σε στενότερη συνεργασία, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών της ΕΕ στα θεσμικά της όργανα.  Στο πλαίσιο της συζήτησης ανταλλάγησαν απόψεις σε σχέση με τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε επίπεδο ασφάλειας, καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών για αξιοποίηση των προοπτικών που αυτή παρέχει σε όλους τους τομείς. 

Καταληκτικά, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στη στρατηγική προσέγγιση της ανάδειξης της αξίας του ρόλου και της αποστολής της ΕΕ, ως μέσο επένδυσης για το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)