Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2024 08:32

Παρέμβαση βουλευτή κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις εργασίες της ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Συνεχίζονται οι εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενης από τους βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), κ. Άριστο Δαμιανού, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κ. Μαρίνο Μουσιούττα και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε παρέμβασή του κατά τη γενική συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Οργανισμού με θέμα «Η αξιοποίηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας προς επίτευξη ενός πιο ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος», ο κ. Νεοφύτου επισήμανε  πως τα κοινοβούλια είναι σε θέση να εγγυηθούν ότι τα τεχνολογικά οφέλη φτάνουν σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, περιλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των ευάλωτων ομάδων, μέσω της διαμόρφωσης πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς, οι οποίες διασφαλίζουν τον ψηφιακό γραμματισμό και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα εργαλεία που προσφέρει η καινοτομία.

Μιλώντας για την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ χωρών ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι τα κοινοβούλια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, ειδικότερα του Παγκόσμιου Νότου, προωθώντας, μεταξύ άλλων,  τη μετάδοση τεχνογνωσίας, υποστηρίζοντας διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες και ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι προσπάθειες αυτές, σημείωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας, μπορούν να κατοχυρωθούν με εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας, οι οποίες στηρίζουν ενεργά την ανταλλαγή τεχνολογικής προόδου.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας των ίδιων των κοινοβουλίων να αξιοποιούν την επιστήμη στο νομοθετικό τους έργο, στην άσκηση του  κοινοβουλευτικού ελέγχου και στη λήψη αποφάσεων. Επισημαίνοντας ότι η τεκμηριωμένη νομοθετική διαδικασία αποτελεί βασικό εχέγγυο της χρηστής διακυβέρνησης, υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία δημιουργίας κοινοβουλευτικών μηχανισμών και εργαλείων, που θα μπορούν να αποτιμούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζονται και ταυτόχρονα θα προβλέπουν μελλοντικές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που παρουσιάζει και τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ισχυρών ρυθμιστικών πλαισίων που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και ταυτόχρονα θα επιτρέπουν στον τομέα της καινοτομίας να ακμάσει. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, επιβάλλεται συντονισμός μεταξύ των κοινοβουλίων, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ως εκπρόσωποι των πολιτών μας, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προστατεύει τον πλανήτη και προωθεί τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης. Σημείωσε συναφώς ότι ο Χάρτης Δεοντολογίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αποτελεί ένα πολύτιμο σημείο εκκίνησης.

Καταλήγοντας ο κ. Νεοφύτου σημείωσε την απολυτή δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την διεθνή προσπάθεια και προέτρεψε όλα τα κοινοβούλια μέλη του Οργανισμού να ενσωματώσουν την ηθική διάσταση στη διαδικασία ανάπτυξης της καινοτομίας στις χώρες τους.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)