Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2024 14:29

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου μετά τη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Θέμα: Προσφοράς Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε άλλες γλώσσες από τις επίσημες γλώσσες του κράτους

Σήμερα, στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συζητήσαμε ένα πάγιο αίτημα των Δημόσιων Πανεπιστημίων και της κοινωνίας, την προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε άλλες γλώσσες από τις επίσημες γλώσσες του κράτους. Είναι ένα θέμα, το οποίο συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή από το 2018. Και ως Υπουργείο καταθέσαμε μια βελτιωμένη πρόταση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο κρατικό έλεγχο, εκσυγχρονισμό και λογοδοσία ως προς το θέμα.

Η προσφορά προπτυχιακών προγραμμάτων σε άλλες γλώσσες θα συμβάλει στη Διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, που αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Πανεπιστημίων μας. Θέλουμε τα Πανεπιστήμια μας να είναι πιο εξωστρεφή και ανοικτά σε συνέργειες και προκλήσεις. Ειδικότερα με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας μπορούν να προσελκύσουν ξένους προπτυχιακούς φοιτητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Ταυτόχρονα, ικανοποιούμε και την επιθυμία Κύπριων υποψήφιων φοιτητών να φοιτήσουν σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα στη χώρα τούς.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για το κράτος. Από την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αναμένεται να αναπτυχθεί η ερευνητική δικτύωση του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών μελών του προσωπικού με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες προσέλκυσης ερευνητικών προγραμμάτων και εξωτερικής χρηματοδότησης και, κατ’ επέκταση, ευκαιρίες εργοδότησης σε Κύπριους επιστήμονες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της μετανάστευσης ταλαντούχων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, δεν θα προκύψει αύξηση των κρατικών δαπανών, αφού τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Δηλαδή, τα έξοδα λειτουργίας τους θα καλύπτονται από τα δίδακτρα που θα καταβάλουν οι φοιτητές στα εν λόγω προγράμματα.

Ευελπιστώ ότι θα ακολουθήσει εποικοδομητικός διάλογος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και σύντομα οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση και έγκριση. Το χρονίζον θέμα της προσφοράς ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα.

(ΜΣ/ΑΦ)