Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2024 16:13

Το Τμήμα Δασών ανακοινώνει δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πρόγραμμα «Φυτεύω για το Κλίμα 2024 -2025»

 

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης της Υπουργικής Απόφασης για δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τίτλο «Φυτεύω για το Kλίμα», θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις για παραχώρηση δωρεάν δενδρυλλίων στους δικαιούχους. 

Αιτήσεις μπορεί να υποβάλλονται στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς σε έντυπη μορφή ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέχρι και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.

Έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι δωρεάν δενδρυλλίων είναι ΜΟΝΟ δημόσιοι φορείς και οργανωμένα σύνολα των πιο κάτω κατηγοριών: 

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες)
  • Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Σχολικές Μονάδες)
  • Άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, Νοσοκομεία, κτλ)
  • Εκκλησιαστικές Αρχές (Εκκλησίες, Εξωκλήσια, Μοναστήρια)
  • Άλλα Οργανωμένα Σύνολα και Πρωτοβουλίες Πολιτών που αποδεδειγμένα έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη γη για δενδροφύτευση 

Με την Τροποποιητική Απόφαση (Αρ. 94.019), το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε/τροποποίησε τα ακόλουθα:

(α) Τη δωρεάν ετήσια παραχώρηση μέχρι 100.000 δενδρυλλίων, αξίας €200.000 περίπου, από τα φυτώρια του Τμήματος Δασών, εντός της φυτευτικής περιόδου (Νοέμβριος - Φεβρουάριος), σε ετήσια βάση.

(β)  Τη συμπερίληψη στους δικαιούχους για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και απλών πολιτών, που θα αξιοποιούν τα φυτά για ιδία χρήση εντός της περιουσίας τους. Τα φυτά, θα διατίθενται στους πολίτες κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας του Δέντρου» και ο συνολικός τους αριθμός δεν θα ξεπερνά τα 30.000 φυτά από το σύνολο των 100.000 φυτών.

(γ)  Όπως, οι Δήμοι θα πρέπει να συνεργάζονται με οργανωμένα σύνολα, προκειμένου να μπορούν να αιτηθούν τη δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων. 

Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει Βάση Δεδομένων με στόχο την καταγραφή και την παρακολούθηση της προόδου των δενδροφυτεύσεων για την περίοδο 2019 - σήμερα. Μέσω της εθνικής βάσης δεδομένων παρέχεται η δυνατότητα σε δυνητικούς αιτητές, να ενημερώνονται για τις περιοχές όπου ήδη έχουν γίνει δενδροφυτεύσεις. 

Το Πρόγραμμα Δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα» συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για φύτευση 1.000.000 δενδρυλλίων μέχρι το 2030, ο οποίος αποτελεί μέρος ευρύτερης δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φύτευση 3.000.000.000 δένδρων μέχρι το 2030.

 

(ΕΑθ/NZ)