Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2024 12:23

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Αειφόρο Διαχείριση Ορυκτών Πόρων της Κύπρου

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών, υπεγράφη σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2024, στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου.

Η συνεργασία αυτή, που εντάσσεται στη στρατηγική της Κυβέρνησης για αειφόρο ανάπτυξη, έρχεται να ενισχύσει τη διασύνδεση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κράτους και να προάγει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στον εξορυκτικό τομέα της Κύπρου, τη βελτίωση της βιώσιμης διαχείρισης των ορυκτών πόρων και τη μείωση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων κ. Στέλιος Μιχαήλ, και εκ μέρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών Καθηγητής Δημήτρης Δαμίγος.

Σκοπός του Μνημονίου είναι η συνεργασία της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων και της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οι οποίοι αφορούν κυρίως στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων έρευνας και καινοτομίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της Κύπρου.

Βασικές πρόνοιες του Μνημονίου αφορούν τα ακόλουθα:

  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας: Συνεργασία για την ενσωμάτωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Κύπρου και για εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας και πράσινης μετάβασης στον εξορυκτικό κλάδο της Κύπρου.
  • Μεταφορά τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών: Προώθηση νέων τεχνολογικών λύσεων στις διαδικασίες εξόρυξης, του εμπλουτισμού και των μεταλλουργικών κατεργασιών, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Κύπρου.
  • Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας: Δημιουργία δικτύων επικοινωνίας με στόχο την εκπόνηση πρακτικών ασκήσεων, διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες της Σχολής.
  • Διεξαγωγή και διοργάνωση ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων σε σχέση με τον εξορυκτικό τομέα της Κύπρου.
  • Συνεργασία σε ερευνητικά έργα και μεταφορά απόψεων και εισηγήσεων, εκ μέρους της Σχολής προς την Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων.

Η Υπουργός δρ Μαρία Παναγιώτου εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στους εμπλεκόμενους φορείς, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της σύμπραξης για την ενίσχυση της αειφορίας στον εξορυκτικό τομέα και, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Υπουργείου να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

(ΕΦυσ/ΑΣ/ΕΑθ)