Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2024 15:32

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε θέματα Μετανάστευσης, κατά τη  συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στη Λιουμπλιάνα

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της ΚΣΣΕ, που ξεκίνησαν σήμερα στη Λιουμπλιάνα, ο επικεφαλής της Kυπριακής αντιπροσωπίας, βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, είχε σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας κ. Urška Klakočar Zupančič,, η οποία και προσφώνησε τη συνεδρία. Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε την κα Zupančič για  την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες  με στόχο  την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμής λύσης του κυπριακού προβλήματος. 

Εξάλλου, σε συζήτηση για το θέμα της χρήσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση της μετανάστευσης, ο κ. Τορναρίτης, σε σχετική παρέμβασή του, τόνισε, μεταξύ άλλων,  ότι συνεπεία της εισχώρησης των εν λόγω τεχνολογιών σε διάφορες  πτυχές της καθημερινότητας μας, το μεταναστευτικό ζήτημα διαμορφώνεται ραγδαία και σε ποικίλα επίπεδα. Οι νέες τεχνολογίες, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία και αλγόριθμους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού, με ορατά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στα συστήματα ασφάλειας και παρακολούθησης των συνόρων, στις διαδικασίες θεώρησης εισόδου, ακόμη και στην πρόβλεψη των μεταναστευτικών ροών, καθιστώντας τις ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων και των νομοθετικών σωμάτων για την εκπόνηση σχετικών πολιτικών και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να εξεταστούν πολύ προσεκτικά οι προκλήσεις και τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται από τη χρήση συστημάτων ΤΝ,  με προεξέχοντα τον κίνδυνο ενίσχυσης της ξενοφοβίας και άλλων προκαταλήψεων και διακρίσεων κατά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,  όπως είναι για παράδειγμα  οι αιτητές ασύλου και οι μετανάστες. Επιπλέον, πρόσθεσε ο Κύπριος βουλευτής, η χρήση τεχνολογιών ΤΝ έχει ήδη επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς πολλές θέσεις εργασίας σε τομείς όπου απασχολούνται  μετανάστες αντικαθίστανται πλέον από αυτοματοποιημένα συστήματα, επιδεινώνοντας έτσι τα επίπεδα ανεργίας και φτωχοποίησης των μεταναστών και των αιτητών ασύλου.

Επομένως, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε τα συστήματα ΤΝ στη διαχείριση της μετανάστευσης, χωρίς όμως να υπονομεύεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα,  κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή   των  απαραίτητων  δικλείδων  ασφαλείας που να εγγυόνται την ορθή χρήση της ΤΝ και τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό δύναται να επιτευχθεί, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, , μέσω της θέσπισης του απαραίτητου νομικού πλαισίου και ειδικότερα την επικύρωση από τα κράτη μέλη της Σύμβασης - πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Εξίσου σημαντική, επισήμανε καταληκτικά, είναι  η προώθηση της στενής συνεργασίας μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, εταιρειών τεχνολογίας και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να διασφαλισθεί  ότι η χρήση ΤΝ θα συμβάλει στη μέγιστη δυνατή βελτίωση των συνθηκών, για μια πιο συμπεριληπτική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική και όχι στην επιδείνωση των ανισοτήτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)