Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2024 11:38

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων σε συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία του έργου «Δενδροφύτευση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο»

Είμαστε σήμερα εδώ για να εξαγγείλουμε το έργο «Δενδροφύτευση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο» στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελληνική Τράπεζα και είναι τιμή μας που και φέτος το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων συμμετέχει και αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της προσπάθειας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Κοινός μας στόχος, μέσα από συνέργειες και καινοτόμες πρακτικές η προώθηση της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. που στόχο έχει την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασίας του περιβάλλοντος.

Αφουγκραζόμενοι την επιθυμία της Ελληνικής Τράπεζας να συμβάλει στις προσπάθειες για επέκταση και βελτίωση του πρασίνου στην Κύπρο, και σε συνεργασία του Γραφείου μου με τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου (ΦΣΚ) προτείναμε τη συγκεκριμένη περιοχή του Κάβο Γκρέκο για αυτή την περιβαλλοντική δράση.

Η προσέγγισή μας επικεντρώθηκε στην υλοποίηση ενός έργου με μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο και υψηλή οικολογική αξία. Η δράση που εξαγγέλλουμε σήμερα δεν αφορά μόνο φύτευση δέντρων – αποτελεί μια ολιστική, πολυεπίπεδη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και με συμβολή στους παγκόσμιους περιβαλλοντικούς στόχους και την ανθρώπινη ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη. Το έργο ευθυγραμμίζεται, επίσης, και με την πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ για Αποκατάσταση της Φύσης που αφορά την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τοπίου, την αποκατάσταση φυσικών περιοχών, την αναγέννηση των δασών και την προστασία του εδάφους και των υδάτινων πόρων.

Συνοπτικά να αναφέρω ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί στο Κάβο Γκρέκο για το έργο λειτουργεί ως λύση βασισμένη στη φύση. Μέσω της αποκατάστασης που έχει γίνει ενός προϋπάρχοντος σκυβαλότοπου, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα της γης και μετατρέπεται σε βιότοπο, συμβάλλοντας στην κλιματική ουδετερότητα και διασφαλίζοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να παρέχει οικοσυστημικές υπηρεσίες, δηλαδή τα οφέλη που προσφέρει ένα υγιές οικοσύστημα στον άνθρωπο και την κοινωνία (π.χ. οξυγόνο, ρύθμιση κλίματος και νερού, γονιμότητα εδάφους, φιλοξενία βιοποικιλότητας, αναψυχή κτλ.). Συγκεκριμένα, μέσα από το έργο που προνοεί την ενίσχυση της περιοχής με τη φύτευση 400 δέντρων, προτείναμε συμπληρωματικά την κατασκευή ξερολιθιών/δόμων, οι οποίες προσφέρουν σημαντική στήριξη στη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προστατεύουν από τη διάβρωση του εδάφους και βοηθούν στη συγκράτηση του νερού, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των τοπικών οικοσυστημάτων χλωρίδας και πανίδας. Οι ξερολιθιές, άλλωστε, αποτελούν 100% οικολογική και παραδοσιακή μέθοδο συγκράτησης των εδαφών και δημιουργίας καλλιεργήσιμων αναβαθμίδων. Προτείναμε, επίσης, τη φύτευση ματσικόριδων, και άλλων ανθέων ιθαγενούς είδους της Κύπρου, που εμπλουτίζουν τη βιοποικιλότητα και υποστηρίζουν, παράλληλα, τις υπηρεσίες επικονίασης, κρίσιμη για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων στην περιοχή.

Επιπρόσθετα στα πιο πάνω πολλαπλά οφέλη, η επιλεγείσα περιοχή θα μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως φυσικό καταφύγιο αλλά και ως χώρος που θα μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα σύνολα, σχολεία και πολίτες, συνεισφέροντας έτσι στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για θέματα αποκατάστασης της φύσης, οικοσυστημικών υπηρεσιών, βιοποικιλότητας κ.ά., και να γνωρίσουν μέσω QR σήμανσης τα τοπικά είδη που θα φυτευτούν. Η ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) στην ίδια περιοχή με προγράμματα και δυναμικά πεδία μελέτης στο πλαίσιο μάθησης και ενημέρωσης, συνεισφέρει κατά πολύ στην προστιθέμενη αξία του έργου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Τράπεζα για την πρωτοβουλία, τη χρηματοδότηση και τη συντήρηση του έργου καθώς και για τη διαχρονική περιβαλλοντική της δραστηριοποίηση. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αντανακλούν τη δέσμευσή της στις αρχές της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), και ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος. Μέσα από την υιοθέτηση κριτηρίων ESG, ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση και προς ένα πιο βιώσιμο οικονομικό και περιβαλλοντικό μοντέλο.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Τάκη Παπαχριστοφόρου (ΦΔΣ) χωρίς τη συμβολή του οποίου το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου με 88 χρόνια δράσης, φύτευσης περίπου 252,000 δέντρων και φυτών, και με ένα δίκτυο 3000 εθελοντών, εκδήλωσε άμεσα την ετοιμότητα να αναλάβει τις εργασίες, τη φύτευση και τη συντήρηση των φυτών. Στη συνέχεια, τη συντήρηση του έργου θα αναλάβει το Τμήμα Δασών που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του δασικού πάρκου τους οποίους, επίσης ευχαριστώ θερμά.

Αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, η προστασία και η αποκατάσταση της φύσης δεν είναι απλώς υποχρέωση, αλλά επένδυση στην ίδια μας την ευημερία. Εύχομαι η συγκεκριμένη δράση που δεν είναι απλώς μια παρέμβαση, αλλά δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της φύσης στην περιοχή, να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα παρόμοια έργα. Σας ευχαριστώ.

(ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα