Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2024 15:54

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην Πολιτιστική Εκδήλωση «Η Αμαργέτη στις ρίζες της παράδοσης», στη Αμαργέτη

Το θεωρώ εξαιρετικό που για 13η χρονιά διοργανώνεται αυτή η Πολιτιστική Εκδήλωση στην Αμαργέτη, μια εκδήλωση που έχει, πλέον, καθιερωθεί ως γιορτή των παραδόσεων, των τοπικών προϊόντων και της ιστορίας της. Γνωρίζω ήδη πολύ καλά το χωριό μέσα από τις προσωπικές μου επισκέψεις είτε από πεζοπορικές δραστηριότητες, και να το θαυμάζω για τις φυσικές του ομορφιές, την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και δομή αλλά, κυρίως, μέσα από τη φιλοξενία των κατοίκων του.

Η Αμαργέτη, με τη μακραίωνη παράδοση στην καλλιέργεια αμπελώνων, ελαιώνων, αμυγδαλεώνων και φρουτόδεντρων, παραμένει ένας τόπος ζωντανός. Η σημερινή εκδήλωση, αφιερωμένη στις ρίζες και τις παραδόσεις της Αμαργέτης, μας προσφέρει την ευκαιρία να βιώσουμε εμπειρίες και να αναβιώσουμε τα παλιά έθιμα, όπως το πάτημα των σταφυλιών και την απόσταξη της ζιβανίας, καθώς και να γευτούμε αυθεντικές κυπριακές γεύσεις.

Ο πλούσιος αυτός τόπος, χτισμένος σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με τους ποταμούς Έζουσα και Ξεροπόταμο να τον διατρέχουν, αποτελεί απόδειξη της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχή στην Αμαργέτη, κοντά στους γκρεμούς του Ζυριπιλλή, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο Νatura2000 τόσο για τα πουλιά όσο και για τα χερσαία είδη και οικότοπους. Οι κάτοικοι της Αμαργέτης, με την αγάπη και τον μόχθο τους για τη γη, συνεχίζουν να την καλλιεργούν και να παράγουν τοπικά προϊόντα όπως κρασί, λάδι, σιουσιούκο, χαλλούμια, παλουζέ, λουκάνικα, λούντζα, τραχανά, συντηρώντας με υπερηφάνεια παράδοση αιώνων. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρίσκονται στην περιοχή μαρτυρούν την πλούσια ιστορική της πορεία, και διατηρούν ζωντανή τη σύνδεση με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα η Αμαργέτη αποτελεί ένα σύγχρονο παράδειγμα αγροτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, πέραν του ψυχαγωγικού χαρακτήρα της, αποτελεί έναν σημαντικό δίαυλο πολιτιστικής έκφρασης. Συγκεντρώνει και ενώνει μαζί όλους εμάς σε μια γιορτή φέρνοντάς μας πιο κοντά στην ταυτότητά μας.

Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, με ικανοποίηση βλέπω τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που δεν είναι απλώς μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά μια δυνατή υπενθύμιση ότι η προστασία, η διατήρηση και η επαφή με το περιβάλλον καθώς και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, προάγοντας ταυτόχρονα και την αγροτική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κλείνοντας, συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο της Αμαργέτης και όσους εργάστηκαν για τη σημερινή όμορφη εκδήλωση. Η γη και η παράδοση μάς παρέχουν έμπνευση για το μέλλον. Εύχομαι καλή απόλαυση στη συνέχεια.

------------

(ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα