Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2024 20:00

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην πρώτη συνάντηση με τους Φορείς της Ορεινής Υπαίθρου, στο πλαίσιο της Περιοδείας σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου

Επιτρέψετε μου να ξεκινήσω, εκφράζοντας τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με πέραν των 60 αξιωματούχων του κράτους, Υπουργών, Διευθυντών, Λειτουργών, –νομίζω είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται τόσοι αξιωματούχοι στην περιοχή, συνήθως έρχεστε εσείς, σήμερα ήρθαμε εμείς και δεν θα είναι φυσικά η μόνη φορά, αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί– τηρώντας με αυτόν τον τρόπο την υπόσχεση που είχα δώσει προεκλογικά για συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε και οι πολιτικές μας να αντανακλούν τις ανάγκες της κοινωνίας. 

Η σημερινή συνάντηση –και συνειδητά επέλεξα να ξεκινήσω από το Τρόοδος– σηματοδοτεί την έναρξη μιας παγκύπριας περιοδείας σε όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, ακριβώς, για να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης πραγμάτων σε σχέση με τις δράσεις που αναλήφθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης, τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, να εξαγγείλω νέα έργα και πολιτικές και να αποφασίσουμε μαζί τα επόμενα βήματα. 

Αναγνωρίζοντας ότι το Τρόοδος συνιστά φορέα διαχρονικής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας για τον τόπο, επέλεξα να συναντηθώ πρώτα μαζί με εσάς, τους Φορείς της Ορεινής Υπαίθρου, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά, όπως προανέφερα, την περιοδεία μου σε δήμους και κοινότητες από την καρδιά της ορεινής υπαίθρου, γιατί πραγματικά πιστεύουμε στις προοπτικές και δυνατότητες της ορεινής υπαίθρου. Εξάλλου, η αναζωογόνηση της ορεινής υπαίθρου είναι για την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά ένα μεγάλο στοίχημα που είμαι σίγουρος θα κερδίσουμε μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών, στρατηγικών και μέτρων με τη συμμετοχή φυσικά και όλων εσάς που προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, συνοδοιπόρους. 

Όπως γνωρίζετε, το έργο της Κυβέρνησης βασίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας, το «ευαγγέλιό» μας, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον λαό και αποτελεί προϊόν μιας συνεχούς διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναφερθώ στις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των πραγματικών αναγκών της ορεινής υπαίθρου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά, προχώρησε, μετά από συνεννόησή μας, σε προκαταρκτική διαβούλευση με όλους εσάς για την καταγραφή των ζητημάτων που έχετε ως προτεραιότητα, προκειμένου να υπάρξει μια παραγωγική συζήτηση για τις πολιτικές μας. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά αγαπά την περιοχή και έρχεται με εισηγήσεις για λύσεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί το πιο εύκολο είναι να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, το πιο δύσκολο να βρούμε τις λύσεις, και σε αυτό το πλαίσιο η δουλειά που κάνει ο Επίτροπος είναι εξαιρετική. 

Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε πως σημαντική προτεραιότητα για τις ορεινές περιοχές αποτελεί η κοινωνική συνοχή, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από σημαντικά έργα και πολιτικές, ξεκινώντας από τους τομείς της υγείας και της παιδείας, προτεραιότητες για τη διακυβέρνησή μας. Το κράτος οφείλει να προσφέρει την ίδια ποιότητα για την υγεία και την παιδεία σε όλους τους πολίτες όπου και αν βρίσκονται. 

Στον τομέα της Υγείας προωθείται η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όπου μετά από σημαντικές, και αδικαιολόγητες σε μεγάλο βαθμό, καθυστερήσεις στο Νοσοκομείο Τροόδους, έχει ολοκληρωθεί η Πνευμονολογική Κλινική. Από 1η Νοεμβρίου θα δέχεται και ασθενείς για διανυκτέρευση. Ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εκπόνησης «Master Plan» για το Νοσοκομείο Τροόδους, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις τέλος του 2024, σύμφωνα με το οποίο θα καθοριστούν οι φάσεις υλοποίησης των εργασιών, το κόστος των οποίων εκτιμήθηκε στο 1,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για δημιουργία άμεσα σύγχρονου ακτινολογικού θαλάμου στο ίδιο νοσοκομείο, έναντι συνολικού κόστους 400 χιλιάδων ευρώ. Αυτά που σας λέω δεν είναι υποσχέσεις, είναι κοστολογημένα και θα γίνουν. 

Όσον αφορά στα θέματα Παιδείας, η ορεινή ύπαιθρος αποτελεί Περιφέρεια Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο πλαίσιο άσκησης της διακριτικής ευχέρειας που του παρέχεται από τη σχετική νομοθεσία και κανονισμούς, αντιμετωπίζει τις  ιδιαιτερότητες  που παρουσιάζουν οι ορεινές περιοχές σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης. Πήραμε αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργήσουν δημοτικά σχολεία με ένα παιδί, ή με δύο παιδιά, για να αποδείξουμε στην πράξη ότι στηρίζουμε τις κοινότητες μας. 

Αξίζει νομίζω στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τη σχολική χρονιά 2024-2025 ο θεσμός των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων επεκτάθηκε σε 30 νέα σχολεία, εκ των οποίων 15 στην ύπαιθρο. Στόχος την επόμενη σχολική χρονιά να ενταχθούν στον θεσμό αυτό όλα τα σχολεία της υπαίθρου, τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, από τη σχολική χρονιά 2023-2024, το Υπουργείο Παιδείας εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο να επιδοτεί μέρος του κόστους μεταφοράς των παιδιών που φοιτούν σε μικρά και απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία, για την υλοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών/επισκέψεων/εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στα Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές αυτή τη σχολική χρονιά. Επίσης, θα ήθελα σήμερα να σας ανακοινώσω την απόφαση για δημιουργία τμημάτων στα επτά Λύκεια της περιοχής ακόμα και με δύο μαθητές στα μαθήματα επιλογής, ώστε να αντιμετωπιστεί μονιμά το διαχρονικό αυτό πρόβλημα που απασχολεί τους γονείς και μαθητές της ορεινής υπαίθρου. 

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας. Προτεραιότητα δίνουμε και στον τομέα του αθλητισμού, για να παρέχουμε πηγές απασχόλησης για την νέα μας γενιά, και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό,  το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει η προκήρυξη των προσφορών για την ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό, έναντι εκτιμώμενου κόστους 3,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θέλω να ανακοινώσω τη δημιουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κυπερούντα, με χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ, με την έναρξη των εργασιών να αναμένεται την άνοιξη του 2025 και το κόστος προκαταρκτικά να ανέρχεται στα 1,7 εκατ. εύρω. 

Οι Επιτροπές Κοινοτικής Ευημερίας, τα ΣΚΕ, επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό σκοπό και έρχονται σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν ανάγκες και υπηρεσίες στη θέση του κράτους. Μετά από δικό σας αίτημα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα παρέχει αυξημένη χορηγία για λειτουργικά έξοδα για εκείνα τα ΣΚΕ, τα οποία εργοδοτούν υπαλλήλους από αστικές περιοχές, ώστε να έχουν κίνητρα να μεταβούν για εργασία σε αυτές τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. 

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου σημαντική προτεραιότητα, μέσα από την προώθηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.  Εστιάζουμε πρωτίστως στην πρόληψη, που είναι το σημαντικότερο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μεταξύ άλλων μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη των πυρκαγιών, υλοποιείται δέσμη μέτρων με στόχο τη διαχείριση της βιομάζας και λοιπών εστιών κινδύνου γύρω από τις κοινότητες σε εγκαταλελειμμένη γεωργική γη. Ειδικότερα, από τις 2 Οκτωβρίου 2024 έχει ανακοινωθεί σχέδιο, με συνολικό προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ, μέσα από το οποίο παραχωρούμε θρυμματιστές στις παραδασόβιες κοινότητες και σε κοινότητες ψηλού κινδύνου για την έκρηξη και επέκταση πυρκαγιάς, για να μπορούν να διαχειρίζονται τα υπολείμματα και κλαδέματα με 100% επιδότηση. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο για Καθαρισμό παράνομων σκυβαλλότοπων, για το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί για χρηματοδότηση 85 Τοπικές Αρχές, για καθαρισμό των πρώτων επικίνδυνων 200 περίπου σημείων. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί έγκριση χρηματοδότησης περίπου €1 εκατ. Επίσης, στις αρχές του 2025 αναμένεται η προκήρυξη νέου Σχεδίου από το Τμήμα Δασών για επενδύσεις είτε για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών είτε για την αποκατάσταση δασικών εκτάσεων που κάηκαν με 100% επιδότηση συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ. 

Πέραν των όσων προανέφερα, προωθείται  εντός του 2025 δέσμη νέων δράσεων για τη μείωση της βιομάζας στις επίμαχες περιοχές, όπως η ελεγχόμενη βόσκηση, ένα πάγιο αίτημα πολλών κοινοτήτων, καθώς και η δημιουργία πράσινων αντιπυρικών γύρω από τις κοινότητες με φύτευση ειδών που είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. 

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα ότι ειδικά για την πυροπροστασία των κοινοτήτων, θα προωθηθεί το 2025 χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου, προς τα δεκατρία Συμπλέγματα Υπηρεσιών Ορεινών Κοινοτήτων (δηλαδή περίπου 50-75 χιλ. ευρώ, ανά ορεινό σύμπλεγμα), για εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών καθαρισμού σε περιοχές όπου η εγκαταλειφθήσα γεωργική γη έχει καταστεί επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιάς. 

Επιπρόσθετα, προωθείται η  δημιουργία Τράπεζας Αγροτεμαχίων, η οποία θα συμβάλει στην αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης γης καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις και ελκυστικά κίνητρα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένης γεωργικής γης από νέους ή και υφιστάμενους γεωργούς. 

Την ίδια στιγμή, έχουν εγκριθεί σημαντικά έργα υποδομής για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως είναι το έργο για την κατασκευή του ελικοδρομίου στην περιοχή Σολέας – Μαραθάσας στην κοινότητα Λινούς με συνολικό κόστος 4,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η κατασκευή του Πυροσβεστικού Σταθμού Εφταγώνιας αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, έργα τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2025. Παράλληλα, γίνονται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για έναρξη κατασκευής του Πυροσβεστικού Σταθμού Πεδουλά. 

Τέλος, πιο άμεσα και εντός του 2024, αναμένεται να προκηρυχθεί ο πυροσβεστικός σταθμός Πάχνας, αξίας 850 χιλ. ευρώ. 

Θεμελιώδης προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της ορεινής υπαίθρου είναι η ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, όπου επικεντρωνόμαστε στο να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή.  Με την απαραίτητη πολιτική βούληση: 

Απλοποιούμε την εξέταση των αιτήσεων για πλείστες αναπτύξεις, που από 1 Ιουλίου 2024, αποτελεί αρμοδιότητα των νεοσύστατων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, με την υλοποίηση 22 Μέτρων για απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Για θέματα αγροτικής ανάπτυξης προωθείται, μέσα από ένα στοχευμένο διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία, ειδική σειρά απλοποιήσεων μέσω έκδοσης ή  επανέκδοσης ειδικών διαταγμάτων απλούστευσης απαιτήσεων για αδειοδότηση, η παραχώρηση προτεραιότητας στις αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με χρηματοδοτούμενες δράσεις, καθώς και η  επίσπευση διαδικασίας μεταβιβάσεων χαλίτικης και τουρκοκυπριακής γης. 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, παρέχουμε προτεραιότητα με ειδική μοριοδότηση για τις ορεινές περιοχές στα σχέδια χορηγιών του Υπουργείου Εμπορίου και ενεργοποιούμε τάχιστα το Μητρώο Οικοτεχνίας που προβλέπεται στον περί Δημιουργίας Μητρώου Οικοτεχνίας Νόμο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε μεταποιητικές οικοτεχνίες. Προς ενίσχυση της επιχειρηματικής προσπάθειας  θα εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας Βιοτεχνικών περιοχών σε συγκεκριμένες περιοχές, νοουμένου ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. 

Σε σχέση με τον τουρισμό, το αρμόδιο Υφυπουργείο προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο στην προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για την Αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών, με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ,  με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των υπό αναφορά περιοχών. Στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης του εν λόγω σχεδίου, διανεμήθηκε, προς τις τοπικές αρχές  που ανήκουν στα 14 συμπλέγματα της περιοχής Τροόδους, για έργα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και για έργα εξωραϊσμού, το συνολικό ποσό των 1,6 εκατ. ευρω. 

Επιπρόσθετα, προκηρύχθηκε το Σχέδιο για Έργα Αναβάθμισης Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων που λειτουργούν στις Ορεινές και Απομακρυσμένες Περιοχές, με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων των εν λόγω περιοχών, ένα σχέδιο, για το οποίο κατέθεσαν αίτηση πέντε συνολικά τουριστικές επιχειρήσεις από την περιοχή του Τροόδους και που αναμένεται να λάβουν συνολική χορηγία πέραν των 800 χιλ. ευρώ. 

Τέλος, το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται επίσης με την καλύτερη αξιοποίηση του  Γεωπάρκου Τροόδους μέσα από δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας γεωτόπων, καθώς και προβολής του ως χώρου επιστημονικής μελέτης γεωλογικών φαινομένων, μέσα από την λειτουργία του Αστεροσκοπείου στα Αγρίδια, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του Ιδρύματος Πολιτισμού για ενίσχυση των δράσεών του. 

Στο σημείο αυτό τονίζεται η άψογη συνεργασία με την Ομάδα Τοπικής Δράσης Τροόδους, στην οποία συμμετέχουν οι κοινότητες της περιοχής, και μέσα από την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας έχουν εκτελεστεί πρωτοποριακά έργα με σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω της παρέμβασης «LEADER». 

Εξετάζουμε επίσης την αξιοποίηση των κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος. 

Ο πρωτογενής τομέας συνιστά τον βασικό πυλώνα, πάνω στον οποίο βασίζονται οι υπόλοιπες πολιτικές μας για την  ορεινή ύπαιθρο.  Στη νέα Στρατηγική για τον Πρωτογενή Τομέα, την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου 2024, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαιθρο και επενδύουμε με στόχο τη διεύρυνση  του πρωτογενούς τομέα, μέσα από  την  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, και ειδικότερα μέσα και από τη μείωση του κόστους της ενέργειας και του κόστους άρδευσης. 

Πιο συγκεκριμένα, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την δέσμευση για αξιοποίηση 10 εκατ. ευρώ προς τον σκοπό αυτό. Να υπενθυμίσω ότι για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Πρωτογενή τομέα εφαρμόζεται ήδη το σχέδιο για «net metering/net-billing» που ισχύει για όλους τους καταναλωτές ή το «virtual net-metering» μέχρι 100 kW που ισχύει μόνο για αγρότες και οινοπαραγωγούς. 

Παράλληλα, χρηματοδοτούμε ειδικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε διατρήσεις, Αρδευτικά Τμήματα και Συνδέσμους και την απόκτηση έξυπνων συστημάτων άρδευσης, μέσα από τρία σχέδια που είναι αυτή τη στιγμή σε ισχύ, με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από το Υπ. Γεωργίας σε συνεννόηση με τον διαχειριστή του δικτύου για την διευκόλυνση της σύνδεσης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για την εγκατάσταση μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας. 

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Αρδευτικά Τμήματα, παρεμβαίνουμε άμεσα με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού, από 200 χιλ. ευρώ σε 400 χιλ. ευρώ,  του  «Σχέδιου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας για Αντιμετώπιση Προβλημάτων Αρδευτικών Τμημάτων» στις διάφορες κοινότητες για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Αρδευτικών Τμημάτων. 

Σε ό,τι αφορά στην απλοποίηση επενδυτικών σχεδίων χορηγιών στον πρωτογενή τομέα, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχει ήδη προβεί σε  σχετικές ενέργειες για την απλοποίησή τους όπως π.χ. η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, η καταβολή της ενίσχυσης σε τέσσερις δόσεις και η δυνατότητα άμεσης έναρξης επενδύσεων. Πρόσθετα τροχοδρομείται η διασύνδεση του ΚΟΑΠ με διάφορες Κυβερνητικές βάσεις δεδομένων για μείωση της γραφειοκρατίας προς όφελος των δικαιούχων. Παράλληλα, στα διάφορα επενδυτικά σχέδια, πέραν από τις απλοποιήσεις που προωθούνται και αναφέρθηκαν ήδη, έχει τροχοδρομηθεί η δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου, μέσω του οποίου οι παραγωγοί θα μπορούν να αποταθούν για εξασφάλιση δανειοδότησης.  Συμπληρωματικά, το Υπουργείο Γεωργίας προωθεί σχετική δέσμη καλών πρακτικών και άλλων σχετικών μέτρων μέσα από τη μελέτη συστημάτων και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ό,τι αφορά στην αποκέντρωση των υπηρεσιών, προγραμματίζουμε τη δημιουργία δύο νέων Ταχυδρομικών Γραφείων/ΚΕΠΟ, το πρώτο στη Μαλούντα το 2025 –γνωρίζω ότι δεν είναι στην περιοχή, αλλά ήταν αίτημα και της περιοχής, για να καλύψει μια ευρύτερη περιοχή – και το δεύτερο στη Δυτική Περιοχή Λεμεσού το 2026. 

Η πρόσβαση προς, αλλά και η διακίνηση εντός της ορεινής υπαίθρου συνιστούν βασικές παραμέτρους ανάπτυξης και ευημερίας.  Η Κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά συνολικό πρόγραμμα βελτίωσης των μεταφορών και συγκοινωνιών προς αυτήν την κατεύθυνση, με την κατασκευή των κύριων οδικών αξόνων  από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα ορεινά όπως οι δρόμοι Λεμεσού - Σαϊττά με την προκήρυξη των προσφορών για  κατασκευή του Έργου να  τοποθετείται το τελευταίο τρίμηνο του 2025,  Λευκωσίας – Ευρύχου, Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και παράλληλα τρέχει σημαντικά έργα αναβάθμισης και βελτίωσης του συνδετικού οδικού δικτύου. 

Επαναξιολογούμε την ποιότητα εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών από τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές, όπως και τη συνδεσιμότητα με τα αστικά κέντρα και τα αεροδρόμια με στόχο την βελτίωση της και την μείωση των χρόνων διαδρομών. 

Παράλληλα, για την ενίσχυση των συγκοινωνιών με τη βελτίωση των σχετικών υποδομών προωθείται η δημιουργία Σταθμού στον Μονιάτη, με στόχο την προκήρυξη των προσφορών μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα  για εγκατάσταση σύγχρονων κλειστών στάσεων λεωφορείων από τις κοινότητες, όπου για το 2025 προβλέπονται τοποθετήσεις των πρώτων 20 στεγάστρων κλειστού τύπου στις ορεινές περιοχές, τα σημεία των οποίων θα επιλεγούν στην βάση  επιβατικής κίνησης και των προτεραιοτήτων  που ετοιμάστηκε  από το Γραφείο του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών. 

Παράλληλα, έχει αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 η εγκατάσταση δικτύου «fiber optics» και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου. 

Άφησα τελευταίο το χρονίζον πρόβλημα της εγγραφής των αγροτικών δρόμων. Για διαμόρφωση της κατάλληλης λύσης για αυτό το θέμα έχει αρχίσει καταγραφή όλων των σχετικών εκκρεμούντων  αιτημάτων των Κοινοτικών Συμβουλίων, η κατηγοριοποίησή τους κατά προτεραιότητα στη βάση κριτηρίων. Στη συνέχεια, θα αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος επίλυσης, στο βαθμό του δυνατού, αυτού του προβλήματος. 

Κλείνοντας, επιθυμώ να αναφέρω ότι σήμερα, με την ευκαιρία της συνάντησής μας αυτής, θέλω στη συζήτηση που θα ακολουθήσει να κάνουμε μια γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων, προκειμένου ο διάλογος μας να συνεχίζει να μετασχηματίζεται σε δράσεις και έργα που κρίνονται ως απαραίτητα στην πορεία υλοποίησης της κοινής μας βούληση για αναζωογόνηση της υπαίθρου μας.  

Συνολικά λήφθηκαν 20 και πλέον δράσεις συνολικού ύψους 30 εκ ευρώ. 

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΑθ)