Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2024 20:34

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρος Νικόλα Α. Ιωαννίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ετήσια συνεστίαση της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, για να χαιρετήσω την ετήσια συνεστίαση της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου, εκ μέρους του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί η αποψινή εκδήλωση. 

Μεταφέρω τους θερμότερους χαιρετισμούς και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του Προέδρου προς εσάς, τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους φίλους της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου. Η Κίνησή σας, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και ανιδιοτελούς προσφοράς, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αγάπης, αλληλεγγύης και υπηρεσίας προς τον συνάνθρωπο. 

Η πολυποίκιλη δράση σας στην τοπική κοινωνία, η ανθρωποκεντρική σας προσέγγιση και το πολυδιάστατο φιλανθρωπικό σας έργο έχουν καθιερώσει την Κίνησή σας στη συνείδηση όλων μας ως φάρο ελπίδας και πρότυπο προς μίμηση. 

Σε μια πατρίδα που εδώ και 50 χρόνια βιώνει τις πληγές της τουρκικής κατοχής, η δράση οργανώσεων όπως η δική σας, που προσφέρουν ουσιαστικό έργο και επενδύουν στη νέα γενιά, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η συμβολή σας στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια των μελών σας, καθώς και στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την κοινωνία μας. 

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα παιδιά που απόψε θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς συγγραφής που διοργάνωσε η Κίνηση, στο πλαίσιο της ευδόκιμης και πολυσχιδούς δράσης της. Η συμμετοχή τους είναι ζωντανή απόδειξη του ζήλου, της αφοσίωσης και του ταλέντου τους. Σημειώνω επίσης και τη φιλοξενία απόψε των μελών της Νεολαίας της Κίνησης, η παρουσία των οποίων αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση της πολύπλευρης πνευματικής και φιλανθρωπικής προσφοράς της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου και στο μέλλον. 

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και στη βαρύτητα που αποδίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαχείριση της μετανάστευσης. 

Η εγγύτητα της Κύπρου στη Μέση Ανατολή την καθιστά κράτος πρώτης γραμμής, εφόσον οι μεταναστευτικές ροές που δημιουργούνται από τις συνεχείς ένοπλες συρράξεις στην περιοχή κατευθύνονται προς το νησί μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος που σέβεται και τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις σε σχέση με την παροχή διεθνούς προστασίας σε όσα άτομα τη δικαιούνται. Εξάλλου, διαχρονικά η Κύπρος φιλοξενούσε μετανάστες, ενώ και εμείς οι Κύπριοι βιώνουμε την προσφυγιά εδώ και 50 χρόνια στο ίδιο μας το νησί. Ωστόσο, ως ένα μικρό νησιωτικό κράτος υπό κατοχή, οι δυνατότητές μας να φιλοξενήσουμε αιτούντες ασύλου είναι περιορισμένες. 

Λόγω της διαπιστωθείσας ανάγκης ανάπτυξης και εφαρμογής μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη εγκαθίδρυσε το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας με κύριο στόχο τη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και των διαδικασιών διεθνούς προστασίας, με τρόπο που να συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, και τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων.

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει και τη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό. Το Υφυπουργείο συνεχίζει την επιτυχημένη πολιτική που ήδη εφάρμοσε η Κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της. 

Βασικοί πυλώνες της πολιτικής αυτής είναι η πρόληψη των ροών και η μείωση των αφίξεων, η ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου και η δημιουργία καταλληλότερων υποδομών υποδοχής. 

Ένεκα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να επαναπατρίσει από την αρχή της θητείας της χιλιάδες αλλοδαπούς που δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στη Δημοκρατία. Για το 2024, έχουμε πετύχει τον επαναπατρισμό περισσότερων αλλοδαπών απ’ όσους εισήλθαν στη Δημοκρατία από τον Ιανουάριο. Αυτό δίδει την ευχέρεια να εξετάζονται γρηγορότερα οι εκκρεμούσες αιτήσεις για διεθνή προστασία και να ελαφρύνεται το βάρος που δημιουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία τα χιλιάδες άτομα, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφός της. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε πιο εντατικά την πολιτική αποτροπής μεταναστευτικών ροών και τους επαναπατρισμούς. 

Αγαπητέ κύριε Νικολαΐδη και αξιότιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κίνησης, 

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για το πολύτιμο έργο σας, τις αδιάκοπες προσπάθειές σας, και πάνω απ' όλα για την αγάπη και τη στήριξη που προσφέρετε στους συνανθρώπους μας. 

Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους ευγενείς σας στόχους και σκοπούς. 

Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο αξιέπαινο έργο σας. 

(ΑΝ/ΝΖ/ΕΑθ)