Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2024 16:38

Ονοματοδοσία του πρώτου σκάφους μηδενικών ρύπων του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία

Στην Μαρίνα Αγίας Λάρνακας, παρευρέθηκε σήμερα Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη για την τελετή ονοματοδοσίας του σκάφους «Ευπλοία Αφροδίτη» (Evploia Aphrodite), του πρώτουπλήρως ηλεκτρικού σκάφους, εφοδιασμένου με φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να καλύπτεται μέρος των ενεργειακών αναγκών του.

Το σκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κύπρο, αποδεικνύοντας ότι η εγχώρια τεχνογνωσία συμβαδίζει με τις τάσεις της παγκόσμιας έρευνας και αγοράς. Η κοινοπραξία αποτελείται από έναν οργανισμό έρευνας, το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), μια εταιρεία με εξειδίκευση στην επεξεργασία σημάτων, την SignalGeneriX, και ένα ναυπηγικό γραφείο, την FP Marine.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός ευχαρίστησε για την επιλογή της ως «νονά» του Ευπλοία Αφροδίτη και συνεχάρη όλους, σημειώνοντας: «Το πρωτοπόρο αυτό σκάφος μηδενικών εκπομπών  θα πλέει στις ακτές της Κύπρου  και θα αποτελεί μια  ρεαλιστική αειφόρο λύση για διαδρομές μικρών αποστάσεων, αλλά και για σκοπούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των νέων μας». Ολοκλήρωσε, τονίζοντας: «Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που μετατρέπεται σε πρωτοποριακό επίτευγμα τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της θάλασσας».

Το όνομα Ευπλοία, το οποίο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ομαλή ιστιοπλοΐα», και ήταν ένα από τα πολλά επίθετα της θεάς Αφροδίτης, που αν και ήταν περισσότερο γνωστή ως θεά του έρωτα, ήταν επίσης προστάτιδα θεότητα της ναυσιπλοΐας.  

Η δημιουργία του σκάφους αποτελεί ιστορική στιγμή τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στη θαλάσσια και τη ναυτιλιακή έρευνα. Το σκάφος θα λειτουργεί ως ερευνητική πλατφόρμα για το CMMI, καθώς και για τα εθνικά και διεθνή οικοσυστήματα, αξιοποιώντας, τα φιλικά προς το περιβάλλον, έξυπνα χαρακτηριστικά του.

(ΜΣ/ΕΑθ)