Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2024 16:44

Αναφορά στη συνεδρία ολομέλειας 24 Οκτωβρίου 2024 στον θάνατο του Στέλιου Πισή, στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στην Ημέρα Αγνοουμένων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στο θλιβερό γεγονός του θανάτου του πολυαγαπημένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Στέλιου Πισή. Το ταλέντο του Στέλιου στο πιάνο διαφάνηκε από την ηλικία των 5 ετών.  Η σχεδόν ταυτόχρονη διάγνωση μυικής δυστροφίας που του επιφύλασσε η μοίρα, δεν του άφησε άλλη επιλογή από του να προχωρήσει στην ενασχόληση με ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, στη συνέχεια στη σύνθεση στον υπολογιστή και ακολούθως σε ειδικά ψηφιακά προγράμματα μουσικής σύνθεσης. Ο προικισμένος αυτός μαχητής της ζωής, παρά τις κινητικές δυσκολίες που τον καθήλωσαν, άρχισε να γράφει δική του μουσική και τραγούδια από την ηλικία των 14 ετών. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από σπουδαίους καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού και με πολλούς από αυτούς πραγματοποίησε εξαιρετικές συνεργασίες, συμβάλλοντας στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας μας και όχι μόνο. Για την ποιότητα του έργου του απέσπασε διακρίσεις πολλά βραβεία από τοπικούς και διεθνείς φορείς και θεσμούς.

Δυστυχώς, η επιδείνωση της κατάστασής του, που τον οδήγησε στον θάνατο στις 19 Οκτωβρίου, στέρησε από την Κύπρο έναν λαμπρό καλλιτέχνη, ο οποίος, πέρα από το έργο του, μας έδωσε μαθήματα ζωής για το πώς ο άνθρωπος μπορεί κάτω από αντίξοες συνθήκες όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να μεγαλουργήσει και να προσφέρει στον πολιτισμό και την κοινωνία. Οι μουσικές συνθέσεις του, ένας διαχρονικός ύμνος στη ζωή, θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν, να μας συγκινούν και να αποτελούν για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση.  

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Την ερχόμενη Δευτέρα τιμούμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τιμούμε το ηρωικό «Όχι» της Ελλάδας, την ενότητα και το θάρρος των Ελλήνων, που αμύνθηκαν απέναντι στην απρόκλητη επίθεση του Μουσολίνι, επιτελώντας το χρέος τους προς την πατρίδα. Η λαμπρή αυτή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού έθνους μάς θυμίζει όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους, για να υπερασπιστούν την ελευθερία και το δίκαιο, αποστρεφόμενοι κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. Εορτάζοντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμούμε ταυτόχρονα τους Κυπρίους που κατετάγησαν και πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας και των συμμάχων, υπερασπιζόμενοι και αυτοί τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας. Αντλώντας από το παράδειγμά τους καλούμαστε κι εμείς να πορευθούμε με γενναιότητα και την ενότητα που οι καιροί απαιτούν, ώστε να επιτελέσουμε με τη σειρά μας το καθήκον μας προς την ιστορία και να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα ακέραιη, ασφαλή, ευημερούσα.

Σας καλώ τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη εκείνων που είπαν «Όχι» στον φασισμό.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

Κυρίες και κύριοι,

Η 29η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει οριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Ημέρα Αγνοουμένων. Το δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, της πλέον τραγικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, αρχίζει από τις 29 Οκτωβρίου 1974, αφού η 28η Οκτωβρίου ήταν η τελευταία μέρα κατά την οποία αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τον τουρκικό στρατό. Η τύχη εκατοντάδων στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού παραμένει έκτοτε άγνωστη, αφού η τουρκική πλευρά, παρά τις διαχρονικές εκκλήσεις για προσκόμιση στοιχείων για την τύχη των αγνοούμενων αυτών προσώπων, αρνείται να συνεργαστεί και να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων επιμένουμε στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και καλούμε την Τουρκία να θέσει υπόψη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όλες τις πληροφορίες που κατέχει αναφορικά με το ζήτημα αυτό, διευκολύνοντας, ως οφείλει, τη διεξαγωγή των ερευνών. Παράλληλα, εκφράζουμε ειλικρινή συμπαράσταση προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και τις διαβεβαιώνουμε πως ο αγώνας για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος δεν θα σταματήσει, μέχρι να λυτρωθούν από την παρατεταμένη αγωνία τους, μέχρι να δικαιωθεί ο λαός μας ολόκληρος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)