Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2024 18:14

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους μηδενικών ρύπων «Evploia Aphrodite» του CMMI

Evploia Aphrodite: CMMI’s Zero Emission Sea Transporter (ZEST)

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας (CMMI). Το σκάφος αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο βιώσιμης εποχής για τη ναυτιλία μας και δείχνει τον δρόμο προς ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον.

Οι τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών που αναπτύσσονται μέσω του προγράμματος A-ZEST αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προοπτική για την πράσινη μετάβαση. Εφόσον η πλατφόρμα αυτή αποδειχθεί αξιόπιστη και αποδοτική, τότε οι δυνατότητές της θα είναι σημαντικές για την ευρύτερη παράκτια ναυσιπλοΐα, και ενδέχεται να δείξει το δρόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση του αλιευτικού στόλου της Κύπρου.

Ο αντίκτυπος ενός τέτοιου μετασχηματισμού θα είναι πολυδιάστατος, καθώς θα μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του αλιευτικού στόλου, να αυξήσει τις οικονομικές αποδόσεις του και να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του. Ταυτόχρονα, θα προκύψουν αξιοσημείωτα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ελαχιστοποίηση του υποθαλάσσιου θορύβου και ο περιορισμός των επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή.

Οι «έξυπνες» ψηφιακές λύσεις και οι αυτόνομες λειτουργίες, που πιθανόν να προκύψουν από αυτό το εγχείρημα, εμπεριέχουν προοπτικές για τη μεταφορά τεχνολογίας και σε άλλους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, για να στηρίξουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να επισημάνω μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που τιμά το πιο ιστορικό και φημισμένο είδος οίνου της Κύπρου, την «Κουμανδαρία», με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αντί της καθιερωμένης σαμπάνιας, όπως συμβαίνει συνήθως, το σκάφος αυτό εγκαινιάζεται με τον εμβληματικό κυπριακό οίνο, την «Κουμανδαρία», που αποτελεί το πιο ιστορικό και αναγνωρισμένο κρασί της χώρας μας διεθνώς.

Φέτος γιορτάζουμε 800 χρόνια από την πρώτη μεγάλη διεθνή διάκριση της «Κουμανδαρίας», όταν το 1224 κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο καταγεγραμμένο διαγωνισμό οίνων στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική ποιότητα και αυθεντικότητα που διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες.

Η σύμπτωση αυτής της επετείου με την τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους μηδενικών εκπομπών θα έλεγα πως θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβολική. Όπως η «Κουμανδαρία» συνδυάζει αιώνες παράδοσης με διαχρονική ποιότητα και αξία, έτσι και το σκάφος αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη ναυτιλία της Κύπρου, συνδέοντας το παρελθόν με ένα καινοτόμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο μέλλον, με την προσδοκία να οδηγήσει σε αιώνες βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, τόσο για τη ναυτιλία όσο και για το περιβάλλον μας.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στο CMMI για το εξαιρετικό αυτό επίτευγμα, το οποίο εύχομαι να αποτελέσει «πυξίδα» για μελλοντικά έργα παρόμοιας φιλοσοφίας, που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Καλοτάξιδο το νέο σκάφος και κάθε επιτυχία στις μελλοντικές σας προσπάθειές.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΕΑθ)