Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2024 15:09

Απάντηση του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού προς εικαστικούς φορείς για το χορηγικό πρόγραμμα «Πολιτισμός ΙΙ»

Σε σχέση με την επιστολή που απέστειλαν εικαστικοί φορείς προς το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και κυκλοφόρησε σήμερα στον Τύπο, αναφορικά με την προκήρυξη των Σχεδίων του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ (2021‐2025)» για το 2025, το Τμήμα επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Η καλή διάθεση του Τμήματος να ακούσει τις απόψεις των συγκεκριμένων φορέων για ακόμη μία φορά διαφάνηκε ξεκάθαρα με την ταχύτητα, με την οποία ανταποκριθήκαμε στο αίτημά τους για συνάντηση. Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός ΙΙ» δεν είναι καινούργιο πρόγραμμα, αλλά πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, με συνεχή ανατροφοδότηση από τους εκατοντάδες φορείς και άλλους δικαιούχους που υποβάλλουν αιτήσεις για χρηματοδότησή τους από τα Σχέδια του. Βασισμένο σε αυτή την πολυετή ανατροφοδότηση από φορείς και άλλους δικαιούχους από όλους τους τομείς του πολιτισμού, το Τμήμα προχώρησε, όπως κάθε χρόνο, σε αλλαγές που βελτιώνουν το Πρόγραμμα.

Σε αυτή τη βάση λήφθηκαν υπόψιν σε μεγάλο βαθμό οι γραπτές εισηγήσεις των φορέων, όπως αυτές είχαν κατατεθεί σε προηγούμενες συναντήσεις με το Τμήμα, και επιβεβαιώθηκαν και στην πιο πρόσφατη συνάντησή μας μαζί τους. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πολλές από τις εισηγήσεις ικανοποιούνται στα Σχέδια του Προγράμματος «Πολιτισμός ΙΙ» που έχουν προκηρυχθεί για το 2025, άλλες από αυτές εξετάζονται με θετικό πρόσημο για εφαρμογή το επόμενο διάστημα, ενώ κάποιες εξετάστηκαν, αλλά περιορισμοί που υπαγορεύονται από τους κανονισμούς που διέπουν τη διάθεση κρατικών χορηγιών δεν επιτρέπουν την εισαγωγή τους στο Πρόγραμμα.

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού έλαβε υπόψιν διαχρονικά αιτήματα εκ μέρους της κοινότητας των πολιτιστικών φορέων και δημιουργών και προώθησε ενέργειες για:  

  • Υιοθέτηση πλήρως αυτοματοποιημένης Πλατφόρμας υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων με το όνομα grants4arts.cy για τα προγράμματα και σχέδια χρηματοδότησής που προκηρύσσονται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Η Πλατφόρμα θα συντμήσει το χρόνο διαχείρισης των αιτήσεων και γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων.
  • Υιοθέτηση ενιαίας έντασης χρηματοδότησης για όλες τις επιτυχούσες προτάσεις, ώστε να υπάρχει πιο σταθερό περιβάλλον χρηματοδότησης και προβλεψιμότητα, κάτι που βοηθά τους φορείς να έχουν καλύτερο προγραμματισμό. Όλες οι επιλεγείσες προτάσεις θα λαμβάνουν ποσό αντίστοιχο με το 80% των επιλέξιμων δαπανών τους εφόσον πρόκειται για ομάδες φυσικών προσώπων και 85% εφόσον πρόκειται για φορείς (80%+5% για κάλυψη υπερκεφαλικών δαπανών). Να σημειωθεί ότι κατά το τρέχον έτος, 30 από τους 36 φορείς που χορηγήθηκαν από το Σχέδιο για Εικαστικά του Προγράμματος «Πολιτισμός ΙΙ» έλαβαν το 80%, χωρίς κανένας φορέας ή ομάδα να απορρίψει τη χρηματοδότηση. 
  • Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε πρόταση αντιστοιχεί με το ποσό που μέχρι πρότινος καταβαλλόταν στην ανώτατη κατηγορία, για την οποία η ένταση χρηματοδότησης ανερχόταν στο 90%.
  • Αύξηση του ποσού προκαταβολής από το 75% στο 80%.
  • Προώθηση προτάσεών τους για την ένταξη φορολογικών κινήτρων (ένταξη πρόνοιας στο Άρθρο 9 Εκπιπτόμενες δαπάνες του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο του 2022 (118(Ι)/2002)) στον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό για στήριξη πολιτιστικών φορέων και δράσεων.

Περαιτέρω, μελετούνται οι εισηγήσεις των φορέων για υιοθέτηση του θεσμού της πολυετούς κάλυψης πολιτιστικών έργων (μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα 3 έως 5 ετών), για παροχή κινήτρων για συνέργειες, για ενσωμάτωση νέων πρακτικών παραγωγής τέχνης στους ήδη καθιερωμένους τύπους δραστηριοτήτων.

Κάποια από τα αιτήματα των πολιτιστικών φορέων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά γιατί συγκρούονται με το Νόμο 38(1)/2024 - Ο Περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας και τους κανόνες του Διοικητικού Δικαίου για Χρηστή Διοίκηση.

Η αναλυτική απάντηση στα θέματα που θίγουν οι εικαστικοί φορείς επισυνάπτεται.

Πρέπει να υπογραμμιστεί μια ακόμη θετική αλλαγή στο Πρόγραμμα «Πολιτισμός ΙΙ» που εισάγεται φέτος για πρώτη φορά και είναι η θέσπιση διαδικασίας υποβολής ένστασης. 

Το 2025 είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής του συγκεκριμένου Προγράμματος, εφόσον βρισκόμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας του νέου προγράμματος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού.

Το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει στις πιο πάνω αλλαγές και τροποποιήσεις του Προγράμματος, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή του, και σε συνεχή ανταλλαγή απόψεων με το σύνολο του πολιτιστικού οικοσυστήματος στην Κύπρο.

(EK/ΜΣ)