Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-10-2024 11:01

Πανηγυρικός Λόγος της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την 28η Οκτωβρίου

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, για να τιμήσουμε την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας, και υπενθύμισης των αρχών και των αξιών που υπερασπίζεται ο λαός μας.  Είναι ημέρα που συμβολίζει την αντίσταση στην τυραννία, την άρνηση στην υποδούλωση και την υπεράσπιση της εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας. Συμβολισμοί που αποτελούν διδάγματα όχι μίσους και διχασμού, αλλά ενότητας, ελευθερίας και δημοκρατίας.

Σήμερα είναι μια ημέρα που σφράγισε με το θάρρος, την ανδρεία και τη θυσία του ελληνικού λαού το ΟΧΙ στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, αντιπροσωπεύοντας το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των εθνών να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, μακριά από οποιαδήποτε καταπίεση.

Μέσα από τον τιτάνιο αγώνα της Ελλάδας, άντρες, γυναίκες, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας ανέδειξαν το μεγαλείο του ηρωισμού του ελληνικού έθνους. Και ασφαλώς η Κύπρος δεν έμεινε αμέτοχη σε αυτόν τον αγώνα. Πέραν των Κύπριων εθελοντών, που εντάχθηκαν στο «Κυπριακό Σύνταγμα» και την «Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη», η συμπαράσταση των συμπατριωτών μας ήταν συγκινητική και ενθουσιώδης.

Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα Εστία στις 29 Νοεμβρίου 1940: «Είναι τόσος ο ενθουσιασμός του κυπριακού λαού ώστε και ο ψυχρότερος να μην μπορεί να μείνει ασυγκίνητος. Εθελονταί κατά εκατοντάδες παρουσιάζονται στο Ελληνικόν Προξενείον, πλούσιοι και πτωχοί, άνθρωποι κάθε τάξεως, άντρες και γυναίκες. Προσφέρουν ό,τι έχουν, ό,τι ημπορούν δια τον ελληνικόν αγώναν.»

Κυρίες και Κύριοι,

Μπροστά στον όλεθρο, την καταστροφή, τον πόλεμο, τον φασισμό, ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε μονιασμένος. Το δίδαγμα της ιστορίας είναι μπροστά μας· η ενότητα μπροστά στους κινδύνους, μπροστά στις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Ελευθερίας δεν είναι απλώς αναγκαιότητα, είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επίτευξη εθνικών στόχων.

Μόνο με ενότητα δυνάμεων μπορούμε να καταφέρουμε την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου μας, η οποία παραμένει μοιρασμένη εδώ και μισό αιώνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του εργάζεται άοκνα για την επανέναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου με μία βιώσιμη και λειτουργική λύση για όλους τους νόμιμους κατοίκους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση και ούτε δικαιολογείται εφησυχασμός. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, παρά την αντίσταση της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, και αυτό είναι που πράττει η Κυβέρνηση, θέτοντας το Κυπριακό ως εθνική προτεραιότητα για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού, δημοκρατικού και ελεύθερου μέλλοντος.

Ισχυρότεροι με εθνική ενότητα και σοφότεροι, διατηρώντας αυθεντική και καθαρή την ιστορική μνήμη φωτίζουμε το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αντάξιοι του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντός μας. Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα επανενωμένη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα με αποκατάσταση της ενότητας του εδάφους και του λαού της.

Τιμώντας σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ας εντείνουμε τον αγώνα μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, εμπνευσμένοι από τους αγώνες των προγόνων μας, για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου,

(ΜΘ/ΜΣ)