14-11-2024 13:43
Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, για το Πρόγραμμα Δράσης για αντιμετώπιση της ανομβρίας και της λειψυδρίας
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Πρόγραμμα Δράσης για αντιμετώπιση της ανομβρίας και της λειψυδρίας που εκπόνησε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ).
Σκοπός του Προγράμματος Δράσης είναι η:
Για την επίτευξη των στόχων, το Πρόγραμμα Δράσης περιλαμβάνει 28 στοχευμένες Δράσεις, εκ των οποίων οι επτά (7) είναι άμεσες, οι οκτώ (8) είναι μεσοπρόθεσμες, και οι 13 είναι μακροπρόθεσμες. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2024 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων με 93 έργα, εκτιμώμενης αξίας πέραν τους ενός (1) δις ευρώ.
Οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης λειψυδρίας, κατά τα έτη 2025-2026, και αναμένεται να ενισχύσουν το υδατικό ισοζύγιο με πέραν των 15 εκ. κυβ. μέτρων ετησίως ή 15% της συνολικής ποσότητας νερού που παραχωρήθηκε από το ΤΑΥ το 2023 για σκοπούς ύδρευσης παγκύπρια.
Οι Άμεσες Δράσεις, που βρίσκονται υπό υλοποίηση και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, αφορούν, ανάμεσα σε άλλα:
Μέχρι στιγμής έχουν χωροθετηθεί τέσσερις (4) μονάδες αφαλάτωσης και γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν και άλλες περιοχές για την εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης. Με βάση εκτιμήσεις του ΤΑΥ το κόστος τους υπολογίζεται στα €66,4 εκατ. Σημειώνεται ότι οι μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν και θα παραμείνουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τις Μεσοπρόθεσμες Δράσεις, αυτές έχουν ορίζοντα υλοποίησης και ολοκλήρωσης το 2025 και 2026, και αποσκοπούν στη συμπίεση της ζήτησης και στην αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.
Συγκεκριμένα, οι Μεσοπρόθεσμες Δράσεις, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνουν:
Ανάμεσα στις Μακροπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται έως το 2030, περιλαμβάνονται:
Πέραν των όσων ανέφερα, καθιερώνεται ως υποχρεωτική η συσχέτιση των χορηγήσεων στο Σχέδιο Βελτίωσης των γεωργών μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ με την εφαρμογή μέτρων ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης νερού, κάτι το οποίο αποτελεί και πρόνοια της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή, προωθείται η επέκταση της αξιοποίησης ανακτημένου νερού σε περιοχές που σήμερα αρδεύονται με νερό από τα Φράγματα με αξιοποίηση νέων υποδομών, όπως το Φράγμα Τερσεφάνου.
Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Εσωτερικών και την ομάδα του, που μετά τις εισηγήσεις του ΤΑΥ προχώρησαν σε απλοποιήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης και αξιολόγησης τόσο των νέων ΜΜΑ όσο και των έργων που είναι ενταγμένα είτε θα ενταχθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων. Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΤΑΥ, το οποίο με αφοσίωση ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο μαζί με το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο αποτελούν τους οδοδείκτες μας για τη Μεταρρύθμιση του Τομέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την αύξηση της ανθεκτικότητας της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με όρους αειφορίας.
Τέλος, θυμίζω ότι πέραν από τα πιο πάνω, έως τις 29 Νοεμβρίου είναι ανοικτό το μικρό επενδυτικό με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, που ανάμεσα στις επιλέξιμες δράσεις είναι και η χρηματοδότηση έξυπνων συστημάτων άρδευσης και ιδιωτικών αφαλατώσεων για σκοπούς άρδευσης. Επίσης, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου τα αρδευτικά τμήματα ή Σύνδεσμοι και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση για τοποθέτηση ΑΠΕ για άντληση νερού μέσα από ειδικό σχέδιο που εξαγγείλαμε με προϋπολογισμό €500χιλ.
(ΕΦυς/ΜΣ/ΕΑθ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα