Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2024 12:16

Απάντηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα που αφορά στον υδατικό τομέα

Σε σχέση με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» με τίτλο «Σταθερά εξαρτημένοι από τις βροχές», καθότι παρουσιάζονται ανακρίβειες και δυστυχώς παρατηρείται μηδενισμός των προσπαθειών στον υδατικό τομέα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα.

Τονίζεται καταρχάς πως το Πρόγραμμα Δράσης για την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αποτελεί αντικείμενο μακροχρόνιου τεχνοκρατικού σχεδιασμού και δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε πίεση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, η οποία ενημερώθηκε σχετικά.

Η Κύπρος είναι αναγνωρισμένα στην αιχμή της Ευρώπης όσον αφορά στην κατά κεφαλή αποθήκευση βρόχινου νερού και τη χρήση μη συμβατικών πηγών νερού με:

  • 110 υδατοφράκτες (57 μεγάλους).
  • Πέντε μονάδες αφαλάτωσης που καλύπτουν πάνω από 70% της ύδρευσης με αφαλατωμένο νερό.
  • Εννέα μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, από τις οποίες αξιοποιείται πέραν του 80% του ανακτημένου νερού για άρδευση.

Έχουν γίνει πάρα πολλά και σχεδιάζονται ακόμη περισσότερα. Οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου προγράμματος που θα αποφέρει καρπούς τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι πρώτες κινητές μονάδες θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο του 2025, τηρώντας όλες τις διαφανείς διαδικασίες ανάθεσης, αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας. Ο χρόνος κατασκευής τους λαμβάνεται υπόψη στον προγραμματισμό του υδατικού ισοζυγίου.

Δεν παρατηρείται καμία καθυστέρηση στον σχεδιασμό. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), επιχειρείται σημαντικός περιορισμός των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης.

Σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή των πολιτών στον περιορισμό της σπατάλης του νερού, καθώς και της ανάγκης διαφύλαξης του πολύτιμου αυτού αγαθού από όλους μας.

(ΕΦυς/ΑΦ/ΜΣ)