05-12-2024 14:03
Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού με την ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας διαφώτισης για την Ορθή Χρήση Αντιβιοτικών
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας με την ευκαιρία της έναρξης της Εκστρατείας Διαφώτισης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών. Η εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού από την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
Τα αντιβιοτικά αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων. Είναι φάρμακα ζωτικής σημασίας, καθώς έχουν σώσει και συνεχίζουν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια. Νοσήματα που στο παρελθόν θεωρούνταν θανατηφόρα μετατράπηκαν σε ασθένειες ρουτίνας.
Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η αλόγιστη χρήση τους έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής, γεγονός που συνιστά μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η αύξηση της μικροβιακής αντοχής καθιστά τη θεραπεία των λοιμώξεων δυσκολότερη, αν όχι αδύνατη, με αποτέλεσμα την έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, την αύξηση της νοσηρότητας, της διάρκειας νοσηλείας, της θνησιμότητας και, κατ’ επέκταση, την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 2020, η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται για 35.000 θανάτους. Εάν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, εκτιμάται ότι το 2050 η μικροβιακή αντοχή θα προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο. Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής.
Η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται εν μέρει στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, επομένως η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι ύψιστης σημασίας και αποτελεί ευθύνη όλων μας. Ενθαρρύνονται οι πολίτες να μην παίρνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία, αλλά να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του. Η μη ενδεδειγμένη χρήση τους δεν θα τους βοηθήσει, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το θέμα της αντοχής στα αντιβιοτικά ως ύψιστης προτεραιότητας, και συνειδητοποιώντας ότι απαιτείται συντονισμένη δράση για την αντιμετώπισή του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ενιαία Υγεία», σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς.
Επιπλέον, έχουν ήδη υλοποιηθεί και προγραμματιστεί αρκετές δράσεις, όπως:
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή εκδήλωση. Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες δράσεις, στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του σημαντικού προβλήματος Δημόσιας Υγείας. Αναμφίβολα, μόνο μέσω της συνεργασίας όλων μας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
(ΔΚ)