Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2024 20:46

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού σε εκδήλωση με τίτλο «Νέα Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο – Στόχοι και Χρονοδιαγράμματα»

Κρίνω ως ιδιαίτερα χρήσιμη τη διοργάνωση αυτής της ενημερωτικής εκδήλωσης για ένα ιδιαίτερο σημαντικό θέμα, όπως είναι η Φορολογική Μεταρρύθμιση, η οποία αφορά άμεσα στον κάθε εργαζόμενο και φορολογούμενο πολίτη, τις επιχειρήσεις μας και τους σχεδιασμούς τους, καθώς και τις ξένες επενδύσεις και γενικά την οικονομική πορεία της χώρας μας.

Γι’ αυτό ευχαριστώ τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον κ. Μορφίτη, τον φίλο Νικόλα, για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή εκδήλωση που στόχο έχει την αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την επικείμενη Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο.

Παρά τις αρνητικές γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις με τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες που δημιουργούν, με την εφαρμογή μιας σταθερής, υπεύθυνης και ορθολογικής οικονομικής πολιτικής έχουμε καταφέρει η οικονομία της Κύπρου να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Είναι πολιτική απόφαση να διατηρήσουμε αυτή την πορεία της οικονομίας μας, συνεχίζοντας την εφαρμογή της Δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνεχίζοντας την ισόρροπη αναπτυξιακή πολιτική, εμπλουτίζοντας το οικονομικό μας μοντέλο και προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές. Βασικός άξονας αυτής της οικονομικής πολιτικής αποτελεί η Φορολογική Μεταρρύθμιση, που είναι υπό εξέλιξη ως συνειδητή απόφαση πολιτικής στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στο να καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο κράτος. Επιπλέον, η φορολογική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Είναι γεγονός ότι έχουν παρέλθει περίπου 20 χρόνια από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, μια μεταρρύθμιση που ομολογουμένως έδωσε ώθηση στην πορεία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Τώρα η Κύπρος αποτελεί πλέον μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα έχουν συντελεστεί αρκετές αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και στο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου.

Παρόλο που το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα θεωρείται πετυχημένο αφού έχει εξυπηρετήσει το σκοπό του, προσδίδοντας επαρκή φορολογικά έσοδα στο κράτος, με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, εντούτοις προκρίνεται η ανάγκη για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και απλοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις και το νέο οικονομικό περιβάλλον ως πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, ως Κυβέρνηση προχωρούμε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης μετά από 22 τόσα χρόνια, για να εφαρμόσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτύπων και αρχών και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει επίσης στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα να παρέχεται δικαιότερη ανακατανομή του φορολογικού βάρους. Σταθερός στόχος της Φορολογικής Μεταρρύθμισης παραμένει η ουδετερότητα.

Οι βασικές αρχές της Φορολογικής Μεταρρύθμισης επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος, στη βάση κάποιων βασικών αρχών, όπως:

  • Απλούστευση του φορολογικού συστήματος: Ο στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνει πιο εύκολο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  • Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης: Μέσω της ανάπτυξης νέων εργαλείων και τεχνολογιών, το κράτος μπορεί να επιτύχει καλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο των φορολογικών πληρωμών, περιορίζοντας τις παραβάσεις και τη φοροδιαφυγή.
  • Δίκαιο φορολογικό βάρος: Η κατανομή της φορολογίας πρέπει να είναι δίκαιη και να αποτρέπει την αδικία σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
  • Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις: Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Τέλος, μια άλλη βασική Αρχή είναι η:

  • Ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού: Στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών, της άμεσης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων χωρίς γραφειοκρατία. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, η μελέτη για το νέο φορολογικό σύστημα έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία για υπολογισμό και ποσοτικοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων των αλλαγών στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται συνεργασία με εμπειρογνώμονες του εξωτερικού από άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για εμπλουτισμό της εμπειρογνωμοσύνης.

Ήδη, η ομάδα του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες στον τομέα της φορολογίας έχουν καταγράψει τις μακροοικονομικές τάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές επιτυχημένων φορολογικών μοντέλων του εξωτερικού. Παράλληλα, έχει αναλυθεί και αξιολογηθεί το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου τόσο ως προς τη νομική πτυχή, όσο και ως προς την πρακτική που ακολουθείται από το Τμήμα Φορολογίας.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του εκσυγχρονισμένου φορολογικού πλαισίου έχουν ληφθεί υπόψη οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των υποχρεώσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις αναδημιουργίας της κρατικής μας ταυτότητας (rebranding), ώστε η Δημοκρατία να παραμείνει, αφενός, ένας φιλικός προορισμός για επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι όποιες τάσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Στο πλαίσιο του όλου σχεδιασμού του ολιστικού φορολογικού μετασχηματισμού έχει ολοκληρωθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της οικονομίας, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης από τα τρία στάδια που έχουν ορισθεί, δηλαδή διαβούλευση κατά την έναρξη, κατά τον καθορισμό του προκαταρτικού πλαισίου και κατά τη σύνταξη των νομοθετημάτων. 

Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 40 διμερών συναντήσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα, συνδέσμους, ομοσπονδίες, εργοδοτικές συντεχνίες, οργανώσεις, οργανισμούς, επαγγελματικά σώματα, αλλά και πολιτικά κόμματα. Έχει ζητηθεί η κατάθεση γραπτών θέσεων και απόψεων, οι οποίες καταγράφηκαν και έχουν αξιολογηθεί δεόντως, ώστε τα θέματα που απασχολούν τους φορείς να αντικατοπτρίζονται στον σχεδιασμό της ολιστικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι έχουν ληφθεί γραπτές εισηγήσεις και θέσεις και από απλούς πολίτες. Επιπρόσθετα, καλούνται όσοι δεν έχουν συμμετάσχει να καταθέσουν τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται στις αρχές του επόμενου έτους η επόμενη ευρεία συνάντηση, κατά την οποία, πέραν της ενημέρωσης για την πρόοδο του έργου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κάθε φάσης του Έργου μέχρι στιγμής, αλλά και του προκαταρτικού φορολογικού πλαισίου, ώστε να γίνει ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Η εμπλοκή της κοινωνίας στη διαμόρφωση του ανανεωμένου φορολογικού πλαισίου είναι για εμάς σημαντική και γι’ αυτό θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής. 

Κλείνοντας, να αναφέρω συμπερασματικά ότι η Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της οικονομίας και την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Με τη σωστή εφαρμογή και την υποστήριξη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αυτή η μεταρρύθμιση μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. 

(ΓΣ/ΑΦ)