08-12-2024 12:12
Το 1ο Εθνικό Συνέδριο για τον Αυτισμό διοργάνωσε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024, το 1ο Εθνικό Συνέδριο για τον Αυτισμό, το οποίο διοργανώθηκε από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στη Λευκωσία.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε ότι η πρώτη Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τον Αυτισμό, που αποφάσισε η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τον Απρίλιο και εφαρμόζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και των οικογενειών τους.
«Για πρώτη φορά παρέχεται ένας σαφής οδικός χάρτης με στόχο τη συνολική κάλυψη του εύρους των αναγκών των ατόμων με αυτισμό και την αντιμετώπιση των προκλήσεων, στη βάση μίας ολιστικής, συνεκτικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης», σημείωσε.
Η κα Ευαγγέλου επισήμανε πως στην Εθνική Στρατηγική συμμετέχουν Υπουργεία, αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες, και εμπλεκόμενοι φορείς, με συντονιστικό φορέα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, υπογραμμίζοντας πως η στενή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών σε αυτήν την προσπάθεια είναι καταλυτικής σημασίας.
«Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να διασφαλιστεί πως τα άτομα με αυτισμό θα έχουν, από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, όλα όσα χρειάζονται, για να αναπτυχθούν, να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο και να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα, και σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως ορίζει και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή προέβη σε παρουσίαση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό και του Σχεδίου Δράσης 2024-2028, η οποία περιλαμβάνει 53 δράσεις που αναπτύσσονται σε επτά θεματικούς πυλώνες και εκτείνονται σε κάθε στάδιο της ζωής ενός ατόμου με αυτισμό.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο παράλληλες θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Συγκεκριμένα, στις ενότητες με θέμα «Ανίχνευση, εντοπισμός, αξιολόγηση και διάγνωση -Έγκαιρη παιδική παρέμβαση» και «Σχολική ζωή και εκπαίδευση για άτομα με αυτισμό» αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν την ψυχολογική αξιολόγηση, το σχολικό πλαίσιο στήριξης, την κοινωνική στήριξη, τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού, και την εναλλακτική και επαυξητική επικοινωνία στον αυτισμό.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, του Πακγύπριου Ιατρικού Συλλόγου, των Συλλόγων Λογοπαθολόγων, Εργοθεραπευτών και Φυσιοθεραπευτών, και του Συνδέσμου Ειδικών Παιδαγωγών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και οι Προέδροι του Παγκύπριου Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό και της Οργάνωσης Autism Support Famagusta.
Αξίζει να σημειωθεί πως η θεσμοθέτηση ετήσιου ειδικού συνεδρίου για τον αυτισμό είναι μεταξύ των δράσεων που συγκαταλέγονται στην Εθνική Στρατηγική.
(ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα