Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-12-2024 15:51

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

Είναι ένα Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντoς με πάρα πολλά σημαντικά θέματα στην ατζέντα. Ξεκινώντας, η πρώτη συζήτηση αφορά στον Κανονισμό για τα μικροπλαστικά. Είναι στις προτεραιότητές μας η προφύλαξή μας από τη ρύπανση των μικροπλαστικών, γι’ αυτό και στηρίζουμε τον συγκεκριμένο Κανονισμό. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη δήλωση μαζί με τη Μάλτα και την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στον Κανονισμό της ναυτιλίας, ενός διεθνούς κλάδου. Αυτό, το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι να προστατευτούμε από τη ρύπανση των μικροπλαστικών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνει στο επίπεδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Δεύτερο θέμα πολύ σημαντικό στη συζήτηση είναι φυσικά οι στόχοι μας για το ενδιάμεσο πακέτο του 2040, μέχρι να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα του 2050. Η Κύπρος έχει ψηλά στην ατζέντα της την προσήλωση στους ευρωπαϊκούς στόχους, κλιματικούς και περιβαλλοντικούς. Οι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι και στόχοι της Κύπρου, τους οποίους θέλουμε φυσικά να επιτύχουμε. Αυτό, το οποίο ζητάμε, είναι να διασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση. Γι’ αυτό χρειάζεται ενισχυμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε νέα τεχνολογία, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και πρέπει απαραιτήτως να περάσουν από το γραμμικό μοντέλο παραγωγής στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής, αλλά φυσικά και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Για εμάς η πράσινη μετάβαση είναι μια ευκαιρία, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας με όρους αειφορίας, και αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσα από τις προτάσεις που καταθέτουμε. Στις συναντήσεις που είχα τους δύο Επιτρόπους, αρχικά με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητας, Νερού και της Κυκλικής Οικονομίας και ακολούθως με τον Επίτροπο Κλίματος, ενημέρωσα για τις προτεραιότητες της Κύπρου για την επικείμενη προεδρία που έχουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2026.

Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι φυσικά η ανθεκτικότητα του νερού –και αυτό ικανοποίησε και τους δύο Επιτρόπους– που είναι στις προτεραιότητές μας. Έχω ενημερώσει ότι η δική μας θέση είναι ότι το ζήτημα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα οριζόντιο ζήτημα, διότι καταπιάνεται με πάρα πολλούς τομείς. Η ανθεκτικότητα του νερού και η αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι προτεραιότητα για εμάς, και γνωρίζετε ότι η Κύπρος δέχεται τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη λειψυδρία, τόσο στο θέμα της απερήμωσης όσο και τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα. Οπόταν, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ολιστική και οριζόντια προσέγγιση γύρω από το ζήτημα αυτό. Ταυτόχρονα, έχω ενημερώσει για την πρόοδο, την οποίαν κάνουμε –την πολύ σημαντική πρόοδο που κάνουμε– στα θέματα των παραβάσεων που έχουμε, που είναι ζητήματα, τα οποία φυσικά προκύπτουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις για τα αποχετευτικά, για τη φύση και για τα απόβλητα, έχω ενημερώσει για την πρόοδο, η οποία γίνεται. Μια πρόοδος, η οποία έχει κλιμακωθεί και έχει αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Ενημέρωσα για όλο το πρόγραμμα, το οποίο έχουμε για τη βελτίωση των υποδομών μας σε ό,τι αφορά στα απόβλητα και τις πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζουμε. Επίσης, ενημέρωσα ότι θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει αναθεωρηθεί με πιο φιλόδοξους στόχους. Αυτό, το οποίο έχουμε συναποφασίσει και με τους δύο Επιτρόπους, είναι ότι θα ακολουθήσουν σε τεχνικό επίπεδο συναντήσεις, για να μπορέσουμε να δούμε και στην πράξη πώς θα επιτύχουμε τους στόχους, τους οποίους έχουμε θέσει.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΝΖ)