Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2024 09:08

Συμμετοχή της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες, 17 Δεκεμβρίου 2024, στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση του δεκαοκτάμηνου προγράμματος του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας-Δανίας-Κύπρου, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) στις 19 Δεκεμβρίου, τα συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση και οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου (HB) και ΕΕ-Ελβετίας.

Το Συμβούλιο προσυπέγραψε το δεκαοκτάμηνο πρόγραμμα του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας-Δανίας-Κύπρου. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με χώρες της Νότιας Γειτονίας και του Κόλπου, στο μεταναστευτικό, στη διεύρυνση, στην ανταγωνιστικότητα, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών της ΕΕ.

Στη συζήτηση για την προετοιμασία του ΕΣ Δεκεμβρίου, η κα Ραουνά αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία. Σημείωσε ότι η κατάσταση απαιτεί στενή παρακολούθηση, καθότι οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα της περιοχής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια της ΕΕ. Το μέλλον της Συρίας πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας, καθοδηγούμενης από τη βούληση του συριακού λαού και σύμφωνα με το πνεύμα του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κα Ραουνά αναφέρθηκε στο άτυπο έγγραφο που υπόβαλε η Κύπρος, μαζί με την Αυστρία και την Ελλάδα, με συγκεκριμένες προτάσεις για την εμπλοκή της ΕΕ στη Συρία. Συναφώς, η Υφυπουργός επεσήμανε και τις πρώτες ενδείξεις για απόσυρση αιτήσεων ασύλου από Σύρους στην Κύπρο, ενώ τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να συνεχίσει την εμπλοκή με άλλους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς για αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κα Ραουνά εξέφρασε εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χαιρετίζοντας την έγκριση του 15ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την έμφασή του στην αντιμετώπιση της παράκαμψής των κυρώσεων από τρίτα κράτη.

Όσον αφορά στη διεύρυνση, οι Υπουργοί ενέκριναν τα σχετικά ετήσια Συμπεράσματα, τα οποία θα προσυπογραφούν από το ΕΣ. Η Υφυπουργός χαιρέτισε τη δυναμική που αναπτύσσει η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι υπέρμαχος της διεύρυνσης και ότι συνιστά γεωπολιτική αναγκαιότητα για την ΕΕ. Σχετικά με την Τουρκία, η κα Ραουνά υπογράμμισε το ότι η ΕΕ, για ακόμη μια χρονιά, τονίζει την ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένων και των όσων σχετίζονται με την Κύπρο. Επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο την ξεκάθαρη διασύνδεση της προόδου στα ευρωτουρκικά με την εποικοδομητική δέσμευση της Τουρκίας ως προς την επανέναρξη και πρόοδο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ στη συμφωνημένη βάση λύσης στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η Υφυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία επίκλησης από το Συμβούλιο στα Συμπεράσματα των Ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία, μεταξύ άλλων, καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν ή υποβοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ΕΕ-Ελβετίας, το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για το 2025 και τον πολυετή προγραμματισμό και τον οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2025.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Ραουνά συμμετείχε σε δύο χωριστές διακυβερνητικές διασκέψεις της ΕΕ, με το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών. Η Υφυπουργός χαιρέτησε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα από τις δύο χώρες και επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων. Επεσήμανε ότι η διεύρυνση θα αποτελέσει μέρος των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου το 2026.

(ΜΠατ/ΑΦ/ΓΣ/ΝΖ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα