19-12-2024 16:01
Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων προς εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν στα Προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανταποκρινόμενο στην αποστολή του, επιδιώκει διαρκώς να προσφέρει ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς για την επαγγελματική τους ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν από πρακτικές διάγνωσης αναγκών, όσο και μέσα από τις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκριθεί σε προκλήσεις και ευκαιρίες του σύγχρονου κόσμου, όπως η ψηφιακή μετάβαση της εκπαίδευσης.
Τα Προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου επιδιώκουν την ανάπτυξη της Ψηφιακής Ικανότητας και Πολιτότητας, καθώς και την Παιδεία για τα Μέσα, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, σε επίπεδο εκπαιδευτικών και σε επίπεδο μαθητών και μαθητριών. Πρόκειται για τα προγράμματα «Καινοτόμα Σχολεία και Εκπαιδευτικοί Πυρήνες», «Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο», «Ψηφιακοί Πρωτοπόροι», «Διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο» και «Καταγράφουμε τη Μνήμη». Κατά τη φετινή χρονιά, στα πιο πάνω προγράμματα συμμετέχουν 62 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε 72 προγράμματα.
Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα Ψηφιακής Εκπαίδευσης, προσφέρθηκε σειρά εξειδικευμένων διαδικτυακών προαιρετικών σεμιναρίων από λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και συνεργάτη από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής, στοχεύοντας στις Ψηφιακές Ικανότητες όπως αυτές περιγράφονται στο πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων DigComp 2.2 και DigCompEdu, όπως επίσης και στο πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων της UNESCO για εκπαιδευτικούς (Αrtificial Ιntelligence Competency Framework for Teachers - AI CFT) και μαθητές/μαθήτριες (Αrtificial Ιntelligence Competency Framework for Students - AI CFS). Τα σεμινάρια ήταν διάρκειας μίας ώρας και προσφέρονταν μία φορά την εβδομάδα σε απογευματινό χρόνο κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024. Διαπιστώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται από τη συνολική συμμετοχή 440 ατόμων. Η ανατροφοδότηση κατέδειξε το ενδιαφέρον για συνέχεια της προσπάθειας αυτής.
Η θεματολογία περιλάμβανε:
Αναμένεται ότι σε επόμενο κύκλο αντίστοιχων σεμιναρίων θα συμπεριληφθούν καλές πρακτικές από εκπαιδευτικούς που αξιοποιούν τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στο μαθησιακό σχεδιασμό, ενισχύοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικές κοινότητες μάθησης.
(ΝΖ/AΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
19-12-2024 13:46
31η Εβδομάδα Εθελοντισμού του ΠΣΣΕ στο Μουσείο Κώστα Αργυρού
19-12-2024 13:43
Κλειστό το Μουσείο Αγώνος το διάστημα 23 – 27 Δεκεμβρίου 2024