Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2018 11:47

Συλλογή πληροφοριών για ετοιμασία νέων Ευρωπαϊκών περιορισμών για τη χρήση Φορμαλδεΰδης και Αλάτων Χρωμικού Μολύβδου

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) συλλέγει πληροφορίες και απόψεις για την ετοιμασία φακέλων για δύο νέους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς στη χρήση χημικών ουσιών ως ακολούθως:

Α.  Φορμαλδεΰδη, καθώς και των χημικών ουσιών από τις οποίες αυτή εκλύεται, σε καταναλωτικά μείγματα και αντικείμενα, σε ποσοστό μικρότερο του 0,1% κατά βάρος.

Σημειώνεται ότι η φορμαλδεΰδη είναι χημική ουσία με ευρέως διαδεδομένη χρήση σε μείγματα και αντικείμενα. Ταξινομείται, μεταξύ άλλων ως καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος, διαβρωτική για το δέρμα και ευαισθητοποιητική χημική ουσία και λόγω της ταξινόμησής της αυτής δεν επιτρέπεται να υπάρχει σε καταναλωτικά αγαθά σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 0,1% κ.β. Πολλά προϊόντα μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη και να τη απελευθερώνουν στους εσωτερικούς χώρους αλλοιώνοντας έτσι την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Τέτοια προϊόντα είναι τα αντικείμενα από συμπιεσμένο ξύλο, οι μονωτικοί αφροί, υφάσματα, καθαριστικά κ.ά.

Ο ECHA ενδιαφέρεται για τη συλλογή πληροφοριών για χρήσεις φορμαλδεΰδης σε καταναλωτικά μείγματα και αντικείμενα σε ποσοστό κάτω του 0,1% κ.β. καθώς και για οποιεσδήποτε τεχνικές και οικονομικές επιπτώσεις προκύπτουν από τον ετοιμασία περιορισμό.

Οι επηρεαζόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους και σχετικές πληροφορίες μέχρι τις 11 Απριλίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση echa-restriction-formaldehyde@echa.europa.eu.

Β.  Άλατα Χρωμικού Μολύβδου σε αντικείμενα παιδότοπων, πλαστικά και κεραμικά. Ο περιορισμός στοχεύει στην απαγόρευση χρήσης των χρωμικών αλάτων με τις εμπορικές ονομασίες Lead Chromate Sulphate Yellow και Lead Chromate Molybdate Red, που χρησιμοποιούνται ως βαφές σε πλαστικά και μπογιές και υπάρχουν υπόνοιες για την ύπαρξή τους σε εισαγόμενα αντικείμενα. Ο εν λόγω περιορισμός θα εστιαστεί στην έκθεση των παιδιών σε αντικείμενα σε παιδικές χαρές και παιδότοπους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν απόψεις τους καθώς και σχετικές πληροφορίες μέχρι τις 8 Απριλίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση christiaan.logtmeijer@echa.europa.eu.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ετοιμασία των εν λόγω περιορισμών είναι διαθέσιμες στην πιο κάτω διεύθυνση: https://echa.europa.eu/el/calls-for-comments-and-evidence

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

-------------------------

ΜΓ/ΕΙ