Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 15:38

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του εικαστικού, συγγραφέα και ιατρού Κύριλλου Σαρρή

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού πληροφορήθηκε με θλίψη τον θάνατο του εικαστικού, συγγραφέα και ιατρού Κύριλλου Σαρρή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή  στις 28 Ιουνίου.

Ο Κύριλλος Σαρρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1950. Έφηβος ακόμη, μαθήτευσε κοντά στον Λευτέρη Οικονόμου και τον Τηλέμαχο Κάνθο, κατά την περίοδο από το 1963 μέχρι το 1969. Το έτος 1970 ξεκινά σπουδές ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1976 εργάστηκε ως ιατρός-ογκολόγος στην Αθήνα.

Η παρουσία του στα εικαστικά δρώμενα εγκαινιάζεται το 1986 με την ατομική έκθεση Σημειώσεις, στην αίθουσα τέχνης «Νέες Μορφές» της Αθήνας. Το 1987 προσχωρεί στη νεοσυγκροτηθείσα, τότε, ελληνική ομάδα «Οπτικής Ποίησης», η οποία εισάγει στην Ελλάδα, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, το διεθνές αυτό ρεύμα συγκερασμού του κειμενικού λόγου και της οπτικής γλώσσας. Έκτοτε, ο Κύριλλος Σαρρής παρουσίασε το έργο του σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Κίνα. 

Τα έργα του Κύριλλου Σαρρή εκτίθενται, συνήθως, με τη μορφή εικαστικών εγκαταστάσεων στον χώρο, στις οποίες σχέδια και σκίτσα, κατασκευές και βίντεο προβολές συμπλέκονται για να αποδώσουν την προβληματική του καλλιτέχνη.

Ο Κύριλλος Σαρρής προσέγγιζε το καλλιτεχνικό του έργο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκλάμβανε και ασκούσε την ιατρική του πρακτική: ως λειτούργημα και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Υπό το πρίσμα αυτό, το κύριο διακύβευμα που τον απασχολούσε – η δυσχέρεια της τέχνης να επικοινωνήσει το νόημά της στον θεατή-αποδέκτη της – μετουσιώνεται από μια θεωρητική άσκηση ιδεών, σε απτή ποιητικότητα και εκφραστική αρτιότητα.    

Πέρα από την τέχνη και την επιστήμη, ο Κύριλλος Σαρρής υπηρέτησε με την ίδια συνέπεια και προσήλωση και την παραγωγή εκδόσεων. Εμβριθής μελετητής του Marcel Duschamp επιμελήθηκε τον τόμο Μαρσέλ Ντυσάν, ο Μηχανικός του Χαμένου Χρόνου στις εκδόσεις Άγρα, με τις οποίες συνεργάστηκε, επίσης, για την έκδοση και άλλων βιβλίων, όπως Η Τέχνη της Εποχή της Διακύβευσης του Νικόλαου Κάλας και Γκαλερί Bernier. Επιπρόσθετα, έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια και συνέγραψε δοκίμια για την τέχνη.

Με βαθύτατη λύπη και σεβασμό, το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

(ΕΚ)