Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2025 11:41

Δήλωση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου

Κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο περί της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη Γονική Μέριμνα ή Επιμέλεια ή Φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, γνωστό και ως νομοσχέδιο για την Αναδοχή.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και στην αναβάθμιση του θεσμού, ενισχύοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και τη διαφάνεια, πάντοτε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του παιδιού. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο επικαιροποιούνται ζητήματα που ρυθμίζονται από τον υφιστάμενο νόμο, με σκοπό να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις σημερινές ανάγκες, συνθήκες και δεδομένα. Επισημαίνεται ότι αρκετές πρόνοιες, οι οποίες εντάσσονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, εφαρμόζονται ήδη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στη βάση εγκυκλίων, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον θεσμοθετούνται.

Μία από τις σημαντικότερες πρόνοιες που πλέον θα εντάσσεται και στον Νόμο είναι η θεσμοθέτηση της συμμετοχής και της ενημέρωσης του ίδιου του παιδιού στα θέματα που το αφορούν, βάσει της ωριμότητας και της ηλικίας του. Επίσης, περιλαμβάνεται πλέον και στον Νόμο η ενεργός συμμετοχή πολυθεματικής ομάδας με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για τον καταρτισμό και την υλοποίηση Ατομικού Σχεδίου Φροντίδας, Προστασίας και Αποκατάστασης για κάθε παιδί.  Άλλη μία πρόνοια, η οποία ήδη εφαρμόζεται, αλλά πλέον θεσμοθετείται, είναι η μετάβαση στην ενηλικίωση με δυνατότητα επέκτασης της στήριξης και φροντίδας μέχρι το 21ο έτος.

Εντάσσεται πλέον και στον Νόμο η συνέχιση της συνεργασίας με επαγγελματία μετά από την ενηλικίωση για σκοπούς στήριξης, επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για σπουδές, για επαγγελματικό εξοπλισμό και παροχές για ομαλή συνέχιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης νέες πρόνοιες που βελτιώνουν περαιτέρω τον θεσμό, όπως η θεσμοθέτηση της επαγγελματικής αναδοχής, μίας νέας μορφής αναδοχής, στο πλαίσιο της οποίας επαγγελματίες ανάδοχοι θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και διασφαλίζοντας την κάλυψη των αναγκών τους.

Βασική προϋπόθεση είναι οι επαγγελματίες ανάδοχοι να διαθέτουν πτυχίο σε τομείς όπως η Κοινωνική Εργασία, η Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία, η Νοσηλευτική, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, η Δημοτική ή Προδημοτική Εκπαίδευση, ή σε άλλο συναφές πεδίο, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού.

Εκτός από την επαγγελματική αναδοχή, θεσμοθετούνται επίσης και μορφές εναλλακτικής φροντίδας προς το παιδί, περιλαμβανομένων διάφορων μορφών αναδοχής όπως η συγγενική, η παραδοσιακή και η διημερεύουσα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η μετακίνηση ενός παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί ύστατο μέτρο και μόνο εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα στήριξης των γονιών στην άσκηση του γονικού τους ρόλου.

(ΜΣ/ΕΑθ)