16-01-2025 12:05
Ανακοινωθέν Τύπου του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας σχετικά με το Νομοσχέδιο με τίτλο: «Ο περί της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη Γονική Μέριμνα ή Επιμέλεια ή Φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Νόμος του 2025»
Η Επίτροπος Νομοθεσίας χαιρετίζει την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη Γονική Μέριμνα ή Επιμέλεια ή Φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Νόμος του 2025». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικής σημασίας, το οποίο προσεγγίζει ολιστικά τα ζητήματα προστασίας των παιδιών, αντιμετωπίζοντας τα κενά που είχαν παρατηρηθεί σε ορισμένες πτυχές της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Η σύνταξη του νομοσχέδιου ανατέθηκε στην Επίτροπο Νομοθεσίας, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 93.815, ημερομηνίας 18.10.2022. Με την εν λόγω απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάθεση στην Επίτροπο Νομοθεσίας της ετοιμασίας αναθεωρημένου νομοσχεδίου ομπρέλα για την παιδική προστασία και φροντίδα. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα εκ των δύο νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην αντικατάσταση του απαρχαιωμένου περί Παιδιών Νόμο (Κεφ. 352), ο οποίος κρίθηκε ότι χρήζει αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού.
Το εγκριθέν από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση της φροντίδας, προστασίας, μεταχείρισης και ομαλής μετάβασης στην ενηλικίωση παιδιών, υπό τη γονική μέριμνα, επιμέλεια ή φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Παράλληλα, καθορίζει την εποπτεία της αναδοχής και της ημιανεξάρτητης διαβίωσης, ως εναλλακτικές μορφές φροντίδας. Το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασίες για τη φροντίδα παιδιών από τον Διευθυντή, τη σύνταξη Ατομικών Σχέδιων Φροντίδας, Προστασίας και Αποκατάστασης παιδιών, τις μορφές αναδοχής, την αξιολόγηση και έγκριση καταλληλότητας ανάδοχων γονέων, τις υποχρεώσεις τους, τη διαδικασία συνταιριάσματος, την τήρηση Μητρώων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ημιανεξάρτητης διαβίωσης και μετάβασης στην ενηλικίωση. Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις για οικονομική στήριξη των ανάδοχων γονέων, καθώς και αδικήματα και ποινές.
Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, που ετοιμάστηκε από την Επίτροπο Νομοθεσίας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι κατά κύριο λόγο οι αρχές της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού και επικεντρώνονται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού, προβλέποντας φιλικές προς το παιδί διαδικασίες, και λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές του ανάγκες. Ειδικότερα:
Το παιδί προστατεύεται από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και ανεπαρκούς φροντίδας, ενώ η απομάκρυνση από την οικογένεια είναι προσωρινή και στοχεύει στην επανένωση της οικογένειας, εφόσον αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού. Σε περιπτώσεις αναδοχής, προτεραιότητα δίνεται σε συγγενικό ή οικείο περιβάλλον και υποστηρίζεται η διατήρηση σχέσεων με ανάδοχους γονείς στις περιπτώσεις μακροχρόνιας αναδοχής, εφόσον το επιθυμεί το παιδί. Βασική αρχή του νομοσχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι το παιδί συμμετέχει και εκφράζει άποψη για θέματα που το αφορούν, λαμβάνοντας ενημέρωση αναλόγως με την ηλικία και την ωριμότητά του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, χωρίς διακρίσεις, καθώς η αναδοχή αποτελεί δικαίωμα του παιδιού, όχι των ανάδοχων γονέων.
Με το δεύτερο υπό σύνταξη νομοσχέδιο που αφορά η ίδια απόφαση του Υπουργικού και θα φέρει τον τίτλο «ο περί Λειτουργίας Βρεφικών ή και Παιδικών Σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, Φροντιστών Παιδιών Και Μονάδων Παιδικής Προστασίας Νόμος του 2024», ρυθμίζονται η εγγραφή, η λειτουργία και ο έλεγχος των Σταθμών, Κέντρων, Μονάδων και Φροντιστών παιδιών. Στόχος είναι η κάλυψη όλων των πτυχών της παιδικής προστασίας και φροντίδας παιδιών που περιλαμβάνει ο περί Παίδων Νόμος (Κεφ. 352).
Η Επίτροπος Νομοθεσίας εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για την άριστη συνεργασία κατά τη σύνταξη του νομοσχέδιου, καθώς και στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για την αγαστή συνεργασία κατά το νομοτεχνικό έλεγχο.
(ΕΑθ/ΜΣ)