Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2025 11:48

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στη συνέντευξη Τύπου του Δήμου Λεμεσού για τη σύσταση και τον ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας στον Δήμο Λεμεσού

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, για την οποία θα συζητάμε στα χρόνια που θα έρθουν. Σήμερα με χαρά, αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουμε τον πρωτοποριακό θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας που ξεκίνησε σε πιλοτική βάση στην πόλη της Λεμεσού και είμαστε αισιόδοξοι, αλλά παράλληλα και σίγουροι ότι θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Είμαι πεπεισμένος ότι η επιτυχία αποτελεί μονόδρομο, γιατί εδράζεται στη συμμετοχικότητα, στην αλληλεγγύη και στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην Αστυνομία και τους πολίτες στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά και της εγκληματικότητας.

Ως γνωστό η πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά και της εγκληματικότητας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι σύγχρονες κοινωνίες. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικό έργο της Αστυνομίας. Άποψη και λόγο για το σύνθετο φαινόμενο της παραβατικότητας, το οποίο τροφοδοτείται από πολλούς παράγοντες, έχουν οι τοπικές αρχές και κοινωνίες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι επηρεάζονται από την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών, οι οποίες πλήττουν την καθημερινότητα, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της ζωής τους.

Με τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας δημιουργείται ένας διακριτός και σημαντικός πυλώνας προληπτικής συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής που έχει σαν βάση του το γεγονός ότι η Αστυνομία από μόνη της, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και χωρίς τη συνεργασία με άλλα υπουργεία και την ίδια την τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Τη σημασία συμμετοχής του κοινού για χάραξη εθνικών πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη του εγκλήματος αναγνωρίζει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Και οι δυο Οργανισμοί καλούν και προτρέπουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να προωθήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των σχετικών αποφάσεων. Σε νεότερη Σύστασή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει ότι η προληπτική πολιτική κατά του εγκλήματος, για να είναι αποτελεσματική απαιτεί ενεργό συμμετοχή της κοινότητας και των πολιτών.

Σήμερα η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας αποτελεί πρακτική που ακολουθείται από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη έχει ιδρυθεί το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρόληψη του Εγκλήματος (European Union Crime Prevention Network – EUCPN), που συντονίζει τη δράση των κρατών μελών στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και καθιστά ευρύτερα γνωστές τις «καλές πρακτικές» που εφαρμόζουν διάφορες χώρες για την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς.

Με τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας στον τόπο μας επιχειρείται η περαιτέρω αναβάθμιση και ενδυνάμωση της σχέσης της Αστυνομίας με τους πολίτες, συμπληρώνοντας στην ουσία το οικοδόμημα της Συμμετοχικής Πολιτικής Πρόληψης της Εγκληματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κοινοτική αστυνόμευση και τους θεσμούς του Αστυνομικού της Γειτονίας, του Παρατηρητή της Γειτονιάς και του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς. Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά, γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής, αποκεντρωμένης και συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τοπικής κοινωνίας.

Έχοντας ως βάση τα πιο πάνω, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου συστάθηκε ειδική ad-hoc Υπουργική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Υγείας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας, η οποία σε συνεργασία με το Αρχηγείο Αστυνομίας και τα Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, κατάρτισε το πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, καθώς και τους όρους εντολής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα συσταθεί για τον συντονισμό και μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των δράσεων των Τοπικών Συμβουλίων και την παροχή ευρύτερου υποστηρικτικού έργου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης, μετά από εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας και μελέτη του Γραφείου Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας , όπως η πιλοτική εφαρμογή του Πρώτου Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας ξεκινήσει από τον Δήμο Λεμεσού. Όπως μάλιστα πληροφορούμαι, το Πρώτο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη με θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Πρόθεσή μας είναι όπως αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα εφαρμογής της λειτουργίας του στη Λεμεσό, προκειμένου να επεκτείνουμε την εφαρμογή του σε όλους τους Δήμους της Κύπρου.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια σημαδιακή μέρα για την αντεγκληματική πολιτική της χώρας μας. Υλοποιείται ένας πρωτοποριακός θεσμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Σήμερα, η Αστυνομία, η τοπική κοινωνία, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και όλες οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο ενώνουν τις δυνάμεις τους στον κοινό σκοπό. Συνεργάζονται από κοινού, συντονίζουν τις δράσεις τους, παρακολουθούν, αλληλοενημερώνονται και αναλύουν σε τοπικό επίπεδο την παραβατικότητα μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συνεργασίες, μέτρα, δράσεις και προγράμματα για την πρόληψη, αλλά και την εξάλειψη των παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση της παραβατικότητας.

Βασικός συνεργάτης στην κοινή αυτή προσπάθεια, πέραν της ad-hoc Υπουργικής Επιτροπής και του Αρχηγείου Αστυνομίας, θα είναι και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο, η σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας του οποίου έχουν επίσης καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο αναμένεται να συνέλθει πολύ σύντομα.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο πρωτοποριακός αυτός θεσμός που εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Λεμεσού θα καταστεί παράδειγμα προς μίμηση και από τους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες της Χώρας μας, προβάλλοντας, αναδεικνύοντας και εκπληρώνοντας με επιτυχία τους σκοπούς, για τους οποίους συστάθηκε.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και το Αρχηγείο Αστυνομίας όσο και τα συμμετέχοντα Υπουργεία και το Υφυπουργείο Πρόνοιας, που συμμετείχαν ενεργά στην κοινή αυτή προσπάθεια, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να στηρίζουν με κάθε τρόπο την κοινή αυτή προσπάθεια.

Κλείνοντας, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Δήμο Λεμεσού που πρόθυμα αποδέχθηκε, στήριξε και συνεργάστηκε μαζί μας για την εφαρμογή του Πρώτου Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας στον Δήμο της πόλης.

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

(ΝΖ/ΓΣ)