18-02-2025 21:19
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση «Πέντε χρόνια χωρίς τον Αμερίκο Αργυρίου»
Είναι με ιδιαίτερη χαρά, με αισθήματα περηφάνιας που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, για να τιμήσουμε, εκ μέρους και της πολιτείας, τη μνήμη του Αμερίκου Αργυρίου, του πρωτοπόρου επιστήμονα, αλλά και του εξαίρετου ανθρώπου, ο οποίος πέντε χρόνια από τον θάνατό του, παραμένει και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη φύλακας-άγγελος για χιλιάδες παιδιά και τους γονείς τους, αλλά και για ενήλικες που χρήζουν ειδικής φροντίδας.
Το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, τα δύο επιστημονικά κληροδοτήματα του αλησμόνητου Αμερίκου Αργυρίου, που φέρουν και το όνομά του, συνεχίζουν με ζηλευτή προσήλωση το θεάρεστο έργο τους. Και ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο, πέραν της έμπρακτης οικονομικής στήριξης και των δύο αυτών οργανισμών από την πολιτεία, συνιστά –η στήριξη της πολιτείας– και ελάχιστη αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελούν.
Πέραν της οικονομικής στήριξης, το Κέντρο, σε μεγάλο βαθμό, χάρη και στις δικές σας ενέργειες, προοδεύει μέσα και από την οικονομική ενίσχυση των φίλων του Κέντρου, και θα ήθελα με την ευκαιρία της παρουσίας μου απόψε εδώ να ανακοινώσω εκ μέρους της πολιτείας την αναγνώριση, που δεν έγινε ποτέ από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης, του Κέντρου ως Κέντρο Αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά το Ίδρυμα Θεοτόκος, η Κυβέρνηση καλύπτει σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού, με κρατική χορηγία που ανέρχεται περίπου στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Χαίρομαι που αναγνωρίζεται και από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και από τους λειτουργούς του Κέντρου, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στο Ίδρυμα, είμαστε δίπλα σας πολύ απλά γιατί εσείς έχετε αναλάβει τις ευθύνες του κράτους που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Και ένα κράτος όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια στοιχειώδη θέματα οφείλουμε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοια Κέντρα, για τα οποία είμαστε περήφανοι, και χωρίς καμιά δόση υπερβολής αποτελούν Κέντρα Αριστείας στη χώρα μας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνησή μας, ήταν η παραχώρηση κρατικής γης για την ανέγερση κτηρίου μεταστέγασης του Κέντρου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Παιδιού «Το Άλμα» του Ιδρύματος Θεοτόκος στην Ενορία Παναγίας Ευαγγελίστριας, στη Λεμεσό, δίπλα από την Ειδική Σχολή Αποστόλου Λουκά. Το «Άλμα» αποτελεί ένα επιπλέον βήμα, ένα οργανισμό παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, ο οποίος στοχεύει στην αξιοπρεπή διαβίωση, την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη αυτών των συμπολιτών μας. Το κτήριο θα ανεγερθεί με χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα και θέλω να ευχαριστήσω και πάλι, αλλά είμαστε εδώ, εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, να πράξουμε ό,τι πρέπει.
Η εφαρμογή των Ανιχνευτικών Προγραμμάτων για όλο τον πληθυσμό και ειδικά για τα παιδιά, αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της κάθε διακυβέρνησης, ειδικά στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, γιατί γνωρίζουμε ότι το πιο σημαντικό στην υγεία είναι η πρόληψη. Διότι η πρόληψη είναι εκείνη που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις προκλήσεις που δεν θα ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε αν δεν υπήρχε η πρόληψη. Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο, η υλοποίηση ανιχνευτικών προγραμμάτων παραμένει αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και, κατ’ επέκταση, της Πολιτείας, και προς τούτο προωθείται η εφαρμογή ποικίλων ανιχνευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες.
Σε αυτό το πλαίσιο, προς τιμή του γιατρού, δρομολογούμε την εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος και για άλλες ασθένειες που μπορούμε μέσα από την πρόληψη να αντιμετωπίσουμε, όπως, για παράδειγμα, η ανίχνευση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος σε βρέφη ηλικίας 18-30 μηνών. Να σημειώσω επίσης ότι με την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί από το 2018 η Πολυθεματική Ομάδα Στήριξης Παιδιών με απώλεια ακοής ηλικίας από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία των 3 ετών.
Σκοπός δεν είναι άλλος από την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών με προβλήματα ακοής. Η ομάδα, που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν τη διάσταση. Αναλαμβάνει την επιβεβαίωση της διάγνωσης μέσα από την Πολυθεματική Ομάδα, που έχει συσταθεί, καθώς και την ετοιμασία του Ατομικού Οικογενειακού Προγράμματος του παιδιού και επίσης επιτηρεί και παρακολουθεί την πρόοδο του παιδιού ανά 6-9 μήνες με την ενεργό εμπλοκή της οικογένειας. Γιατί πάντοτε υπάρχει και η διάσταση της οικογένειας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Παράλληλα, προωθούμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ενιαίου λογισμικού συστήματος για την υλοποίηση και την παρακολούθηση των πληθυσμιακών ανιχνευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Το λογισμικό αναμένεται ότι θα συμβάλει και στην αναβάθμιση της εφαρμογής των προγραμμάτων, και στην πιο αποτελεσματική επιτήρηση των νόσων που στοχεύει το κάθε πρόγραμμα.
Είναι γνωστό και πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι οποιαδήποτε δαπάνη ενός κράτους που αφορά στην προστασία και προαγωγή της υγείας των παιδιών, αποτελεί στην ουσία μια σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας. Και μια Κυβέρνηση κρίνεται πρωτίστως, καθημερινά –το έχω πει πολλές φορές, το εννοώ, είναι η βάση, στην οποία λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας– σε δύο τομείς, στην Υγεία και στην Παιδεία. Δύο τομείς όπου έχει την υποχρέωση να προσφέρει ακριβώς τα ίδια σε όλους τους κατοίκους της, σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους υπηκόους της, ασχέτως που μένουν, ασχέτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης.
Οι χώρες που παρέχουν προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και πρώιμης παρέμβασης έχουν, ανάμεσα σε άλλα, και μειωμένο κόστος για την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την κοινωνική ευημερία, αλλά και την καλύτερη ενσωμάτωση των παιδιών με απώλεια ακοής. Άρα, πρόκειται για μια κοινωνική, και την ίδια στιγμή, οικονομική επένδυση.
Το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής τοποθετούν την πατρίδα μας, και το λέω με ιδιαίτερη περηφάνια, στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη, με σημαντικές επιδόσεις στα θέματα προληπτικής ιατρικής, κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και ειδικής εκπαίδευσης. Όπως προανέφερα, ο πρωτοπόρος παιδίατρος Αμερίκος Αργυρίου παραμένει ο θεμελιωτής της στέρεας βάσης, πάνω στην οποία το κράτος οικοδομεί τα ανιχνευτικά του προγράμματα, κάτι για το οποίο του οφείλουμε παντοτινή ευγνωμοσύνη. Είναι γι’ αυτό που απόψε ανακοινώνω, εκ μέρους της πολιτείας, την αναγνώριση του Κέντρου ως Κέντρο Αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή, να αναφέρω, ‒διότι όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά στήριξαν το Κέντρο, για παράδειγμα‒ το 2016, η πολιτεία πολύ εύστοχα τού απένειμε το Μετάλλιο Εξαιρετικής Προσφοράς της Δημοκρατίας, ενώ έχει ξεφύγει από τα σύνορα της μικρής μας χώρας η αναγνώριση της προσφοράς του, με την αναγνώριση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κλείνω με θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της πολιτείας διαχρονικά προς τις διοικήσεις, τις διευθυντικές ομάδες, τα στελέχη, το προσωπικό, και τους φίλους και εθελοντές του Ιδρύματος Θεοτόκος και του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής για την εξαιρετική σας δουλειά και τη συνεχή σας προσπάθεια.
Μεταφέρω την εκτίμηση και αγάπη μας προς τους οικείους του αξέχαστου Αμερίκου Αργυρίου, τον οποίο θα θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό και εκτίμηση. Εσείς είστε οι συνεχιστές μιας τιμημένης διαδρομής, γεμάτης προσφορά και ανθρωπιά, για την οποία δικαιωματικά είστε περήφανοι. Και μαζί σας είμαστε περήφανοι ως κυπριακή πολιτεία.
(PM/ΜΣ/AΣ)