14-12-2018 17:10
Η Κύπρος και η Ουγγαρία έχουν πολλά να κερδίσουν από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjártó, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους δύο Υπουργούς να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν απόψεις στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Καδής τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς πιθανής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας στον τομέα της αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, η οποία θα μπορούσε να είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. «Η Ουγγαρία έχει εμπειρία σε τεχνολογίες νερού που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την Κύπρο. Η Κύπρος, από την πλευρά της, μπορεί να μοιραστεί την εκτεταμένη εμπειρία της σε πολιτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε συνθήκες λειψυδρίας», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη λειψυδρία, ο Κύπριος Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι δεν αποτελεί μόνο μεσογειακό πρόβλημα. «Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις πρόσφατες τάσεις να δείχνουν ότι η έλλειψη νερού εξαπλώνεται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ παρατηρούνται ακραία γεγονότα όπως ξηρασία και πλημμύρες. Πρέπει να δράσουμε πέρα από σύνορα, με πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», εξήγησε ο κ. Καδής.
Ο κ. Szijjártó συμφώνησε ότι οι δύο χώρες μπορούν να κερδίσουν πολλά από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Τόνισε ότι η Ουγγαρία είναι από τους ηγέτες στην ανάπτυξη των τεχνολογιών ύδρευσης και ότι έχει πλούσια και ποικίλη διεθνή παρουσία, προσφέροντας τεχνολογική υποστήριξη σε έργα ύδρευσης και άρδευσης. Τόνισε, επίσης, ότι η Ουγγαρία μπορεί να προσφέρει οικονομικές λύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο, ενθαρρύνοντας έτσι την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τους δύο Υπουργούς, η συνεργασία αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας, ανταλλαγής γνώσεων και μεταφοράς τεχνολογίας στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας. Το εν λόγω μνημόνιο αναμένεται να συνταχθεί τους επόμενους μήνες και να υπογραφεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης για το νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην ουγγρική πρωτεύουσα τον Οκτώβριο του 2019.
----------------------------
ΜΑΚ/ΕΙ