Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-01-2019 12:04

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στα εγκαίνια νέου Κέντρου Ενηλίκων Λευκωσίας του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω και να τελέσω τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενηλίκων Λευκωσίας για Άτομα με Αυτισμό και είμαι σίγουρη ότι το νέο Κέντρο θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της λειτουργίας ενός προγράμματος υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τα άτομα με αυτισμό ώστε να διασφαλίζουμε ότι η πρόσβασή τους στην κοινωνία είναι απρόσκοπτη, ενθαρρύνεται και διασφαλίζεται μέσα από τη λειτουργία του εν λόγω Κέντρου.

Επιτρέψτε μου αρχικά να συγχαρώ την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για τα άτομα με Αυτισμό Κύπρου κα Γεωργιάδου και όλα τα μέλη του Συνδέσμου για την πολύ σημαντική τους δράση και να ευχηθώ κάθε καλό. Να σας συγχαρώ για την πολύχρονη εθελοντική σας προσφορά και τη στήριξη που προσφέρετε στα  άτομα με αυτισμό και στις οικογένειες τους.

Η δράση του Συνδέσμου σας αποδεικνύει ότι, η προσφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Κύπρο έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική της μορφή, αυτή της φιλανθρωπίας και έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προσφοράς που η συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο καθώς και στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσεγγίζει τους οργανωμένους εθελοντές της Κύπρου σαν συνεργάτες, που όλοι μαζί υπηρετούμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ως Υπουργείο αναπτύξει μια ιδιαίτερη συνεργασία με τον δικό σας Σύνδεσμο με τον οποίο έχουμε υπογράψει και Συμφωνία Ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος. Με βάση τη Συμφωνία αυτή έχει ανατεθεί στον Σύνδεσμο σας η λειτουργία συγκεκριμένων προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας σύμφωνα με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και η οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος για τα άτομα με Αυτισμό Κύπρου, λειτουργώντας Κέντρα Παροχής Φροντίδας ατόμων με αυτισμό στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου καθώς και πρόγραμμα Στήριξης και Συμβουλευτικής των Ατόμων με Αυτισμό και των οικογενειών τους ,το Υπουργείο  μας παραχώρησε για το έτος 2018 κρατική ενίσχυση ποσού ύψους  €350.000 ευρώ για τη στήριξη των δράσεων σας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενθαρρύνει και ενισχύει τη λειτουργία σχετικών Κέντρων μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας. Στόχος μας είναι τα εν λόγω Κέντρα να αποσκοπούν στην ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με τους τρόπους που τα ίδια τα άτομα επιλέγουν και απολαμβάνουν, όπως η δημιουργική απασχόληση και τα προγράμματα κοινωνικοποίησης και εκμάθησης κοινωνικών και άλλων δεξιοτήτων.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του αυτισμού ως μέρος της κοινωνίας, αλλά και εντοπίζοντας την αύξηση του ποσοστού των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία, προχώρησε στην πρόταση για τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης για τον Αυτισμό, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει κάτω υπό τη διοικητική σφαίρα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες με ανάθεσή του σε οικονομικό φορέα μετά από διαδικασία ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού. Αν και το Τμήμα προχώρησε σε διαγωνισμό, η δημιουργία του Κέντρου δεν προχώρησε ακόμη καθώς δεν βρέθηκαν προσφέροντες που να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Είναι αμετακίνητη θέση μας, ότι το εν λόγω Κέντρο θα λειτουργήσει με υψηλές προδιαγραφές, ώστε να εξελιχθεί σε κέντρο τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης γύρω από τον αυτισμό, όπου οι εξυπηρετούμενοί του θα λαμβάνουν υπηρεσίες ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να προλαμβάνουν την όποια επιδείνωση μπορεί να επιφέρει ο αυτισμός. Για αυτούς τους λόγους, το Υπουργείο μας βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των όρων λειτουργίας του εν λόγω Κέντρου ώστε η επόμενη μας προσπάθεια να ευοδωθεί με τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Σήμερα, με ικανοποίηση μπορώ να αναφέρω ότι είμαστε πια σε θέση να εισαγάγουμε νέες δράσεις όπως αύξηση σε υφιστάμενες κοινωνικές παροχές και διαμόρφωση μιας νέας εκσυγχρονιστικής πολιτικής για τις υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι υπηρεσίες για ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινότητα, καθώς και η υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων και άσκηση της δικαιοπρακτικής ικανότητας ως απαραίτητα βήματα για την επαρκή εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρίες στη συλλογική ζωή και στον δημόσιο διάλογο. Είναι ακράδαντη πεποίθηση και θέση μας ότι η ικανοποίηση των αναγκών και δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επικοινωνία αφού ακούσουμε τις απόψεις τόσο των ιδίων όσο και των νόμιμων εκπροσώπων τους και των οικογενειών τους, ώστε οι δράσεις να είναι στοχευμένες προς τις ορθές κατευθύνσεις.

Ευελπιστούμε η λειτουργία του νέου Κέντρου Ενηλίκων Λευκωσίας για Άτομα με Αυτισμό να αποτελεί, με τη στήριξη της πολιτείας, ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εύχομαι καλή και ομαλή λειτουργία του Κέντρου, με αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, κρατικούς και μη, αφού ο στόχος όλων μας είναι κοινός και δεν είναι άλλος παρά η παροχή υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών με απώτερο στόχο την αύξηση του επιπέδου ζωής για τα άτομα με αυτισμό.

Να σας συγχαρώ ακόμη μια φορά για το έργο που επιτελείτε και για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχετε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε πάντα την προσωπική μου στήριξη και συμπαράσταση καθώς και τη στήριξη των επί μέρους Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα που εξυπηρετείτε.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να  ευχηθώ σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά, υγεία πάνω απ’ όλα, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε καλό.  

Χρόνια πολλά και καλό νέο έτος.

(ΜΓ/ΣΧ)