Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2019 09:41

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων για το έργο του, τον ρόλο του και τον τρόπο λειτουργίας του

Με την ευκαιρία της ανανέωσης της θητείας των Μελών του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων (ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ.) το Συμβούλιο επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό για το έργο του, τον ρόλο του και τον τρόπο που αυτό λειτουργεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του Πολεοδομικού Ελέγχου. 

Αιτία για την ανακοίνωση αυτή αποτελούν και τα παράπονα που ενίοτε εκφράζονται για καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διεκπεραίωση των κατά παρέκκλιση αιτήσεων και η εσφαλμένη εντύπωση ότι τέτοιες καθυστερήσεις μπορεί να οφείλονται στο Συμβούλιο.

Προκαταρκτικά, σημειώνεται ότι το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ. έχει εγκαθιδρυθεί από το 1999, με βάση τις πρόνοιες του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου και των σχετικών Κανονισμών, και λειτουργεί ως ανεξάρτητο και φερέγγυο όργανο για μελέτη των υποβαλλομένων αιτήσεων για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας κατά παρέκκλιση των Σχεδίων Ανάπτυξης, και υποβολή στη συνέχεια τεκμηριωμένων / αιτιολογημένων εισηγήσεων για τις αιτήσεις αυτές προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και τελικά λαμβάνει την οριστική απόφαση.

Διαδικαστικά, μετά την υποβολή αίτησης για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας κατά παρέκκλιση, για την οποία ενημερώνεται το Συμβούλιο από τις Πολεοδομικές Αρχές, το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ. συμπληρώνει τους σχετικούς πίνακες που διατηρεί για παρακολούθηση των αιτήσεων και αναμένει τις απόψεις όλων των Διαβουλευτών (Έκθεση Πολεοδομικής Αρχής, Έκθεση Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και Απόψεις όλων των Αρμόδιων Τμημάτων / Υπηρεσιών / Αρχών). Αυτές οι απόψεις είναι απαραίτητες για να ετοιμαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Συμβουλίου σχετικό Σημείωμα για εξέταση της αίτησης από το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ. και στη συνέχεια για διαμόρφωση της εισήγησής του προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ. δεν μπορεί να εξετάσει μια υπόθεση εάν δεν του έχουν διαβιβαστεί οι εκθέσεις και οι απόψεις όλων των διαβουλευτών (αίτηση ώριμη για εξέταση).

Διευκρινίζεται παράλληλα ότι το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ., με βάση τους Κανονισμούς λειτουργίας του, πέραν των τακτών Συνεδριάσεων για αξιολόγηση των αιτήσεων, διεξάγει και Δημόσιες Ακροάσεις  για μεγάλες ή και σύνθετες αναπτύξεις. Η διεξαγωγή Δημόσιας Ακρόασης για τις περιπτώσεις αυτές γίνεται επιτόπου και στοχεύει στη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και δημοκρατικότητας, και στην πληρέστερη και πλέον ακριβή ενημέρωση του Συμβουλίου, ώστε αυτό να μπορεί να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ότι το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ., λειτουργώντας με μια προδιαγεγραμμένη διαδικασία, η οποία του επιτρέπει τη γρήγορη διεκπεραίωση των ώριμων αιτήσεων που καταλήγουν κοντά του, έχει τα τελευταία τρία χρόνια επιτύχει πολύ υψηλό ρυθμό απόδοσης, με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις οποιεσδήποτε εκκρεμότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με συνοπτική κατάσταση που ετοιμάστηκε για τις κατά παρέκκλιση αιτήσεις που εκκρεμούσαν μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2018, το ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ. είχε ενώπιον του για εξέταση μόνον 20 ώριμες τέτοιες αιτήσεις, τις οποίες μπορεί να διεκπεραιώσει αμέσως, με την ετοιμασία των σχετικών Σημειωμάτων από την Τεχνική του Υπηρεσία και την αποστολή των εισηγήσεών του προς το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Εν κατακλείδι, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, έχοντας πλήρη επίγνωση του καίριου ρόλου που επιτελεί στο πλαίσιο του Πολεοδομικού Ελέγχου, δηλώνει ότι λειτουργεί με αντικειμενικότητα, υπευθυνότητα και ταχύτητα και είναι στη διάθεση της Πολιτείας για να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Καλεί παράλληλα τους υπόλοιπους Εμπλεκόμενους Φορείς όπως επιταχύνουν την αποστολή των απόψεών τους για τις αιτήσεις που εξετάζει, με στόχο την περαιτέρω εξυπηρέτηση του πολίτη, της ανάπτυξης του τόπου και του ευρύτερου Δημόσιου Συμφέροντος.

(ΜΛ)