Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2019 15:03

Χαιρετισμός Επιτρόπου Ισότητας κας Ιωσηφίνας Αντωνίου σε συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, αλλά και ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΜΔΓ χαιρετίζω την ετοιμασία του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση όλων των μορφών Βίας κατά των Γυναικών, το οποίο αναθεωρεί το Νομικό Πλαίσιο που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και όχι μόνο.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει για πρώτη φορά τη βία ως έμφυλο φαινόμενο. Η αύξηση των ποινών, αναμφίβολα ενισχύει επίσης το νομοθετικό πλαίσιο. Ευχόμαστε όμως να μην ξαναγίνουμε θεατές σε καταδίκες με ποινές-χάδι για τους θύτες και η επίκληση των διαφόρων παραμέτρων να μην αλλοιώνουν στην ουσία τις ποινές που από τον Νόμο προβλέπονται. Γι’ αυτό ιδιαίτερα τον λόγο, ελπίζουμε τα Πρωτόκολλα χειρισμού της έμφυλης βίας να λειτουργήσουν άψογα, ώστε η κατάρτιση και επιμόρφωση όλων όσοι εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία, να εφαρμοστούν, όπως άλλωστε επισημαίνουν και οι σχετικοί Διεθνείς Οργανισμοί.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σημαντικό οι Νόμοι να ακολουθούν τους μετασχηματισμούς της κοινωνίας. Το πνεύμα που διέπει τις Νομοθεσίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπολείπεται της καθημερινής πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι. Το ζητούμενο σε κάθε Νόμο ή σε κάθε τροποποίηση ή αναθεώρησή του, είναι η διαμορφωτική δύναμη του Νομοθέτη να φέρνει κοντά Νομοθεσία και πραγματικότητα και να δημιουργεί μία σχέση συνεξάρτησης.

Η Βία κατά των Γυναικών, κι’ ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με δυστυχώς αυξητική τάση, που δεν γνωρίζει πολιτιστικούς, οικονομικούς ή γεωγραφικούς προσδιορισμούς. Τα προληπτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, του ΕΜΔΓ σε συνεργασία με Γυναικείες, Συνδικαλιστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στα στερεότυπα και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που εδράζονται στον εξουσιαστικό ρόλο του άντρα πάνω στη γυναίκα. Στο κάδρο όμως αυτού του ντροπιαστικού φαινομένου είναι τα θύματα βίας. Γυναίκες που καθημερινά βιώνουν τον πόνο, τον εξευτελισμό, την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Αυτές οι γυναίκες, για να ξεφύγουν, για να βρουν τη δύναμη ν’ αποδράσουν από αυτή τη νοσηρή κατάσταση, πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν αποφασίσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους θα βρουν σωστή αντιμετώπιση, στήριξη και συμπαράσταση. Καθήκον όλων μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον φίλο Υπουργό Ιωνά Νικολάου, που με υπέρμετρο ζήλο και ζέση, αντιμετωπίζει τη Βία κατά των Γυναικών με μεγάλη ευαισθησία.  Εύχομαι οι προσπάθειες που καταβάλλει να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της βίας και τη στήριξη των θυμάτων.

(ΜΓ/ΕΙ)