Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2019 09:34

Λαμβάνοντας δράση για την Ευπάθεια στην Τρίτη Ηλικία: Η προοπτική του “ADVANTAGE” Joint Action

Στο πλαίσιο των Κοινών Δράσεων του 3ου Προγράμματος Δράσης της ΕΕ στον τομέα της Υγείας 2014-2020, η ΕΕ και 22 κράτη μέλη συγχρηματοδοτούν το πρόγραμμα “ADVANTAGE” Joint Action με σκοπό τη διαμόρφωση κοινών δράσεων για την πρόληψη της Ευπάθειας στην Τρίτη Ηλικία. Η διάρκεια του έργου είναι τριετής (2017-2020), κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνδιαμορφώσουν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την πρόληψη και τη διαχείριση της Ευπάθειας, που αποτελεί, εάν δεν προληφθεί έγκαιρα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της αναπηρίας. Την πρωτοβουλία συντονίζουν οι αρμόδιες Αρχές και Υπουργεία της Ισπανίας.

Σε συνάντηση-φόρουμ της κοινοπραξίας που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία τον Δεκέμβριο 2018, παρουσιάστηκαν μέθοδοι προσέγγισης για την πρόληψη της Ευπάθειας (Frailty Prevention Approach), καθώς και ένα κοινό ευρωπαϊκό μοντέλο των εκπροσώπων του τομέα της Υγείας των κρατών μελών και άλλων εταίρων, για την αντιμετώπιση της ευπάθειας. Μέσα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις ως προς το πώς θα μπορούσαν οι συστάσεις του έργου να αξιοποιηθούν από οργανισμούς, διαμορφωτές πολιτικής, κτλ, ώστε να τύχει ορθολογιστικής αντιμετώπισης η Ευπάθεια στην Τρίτη Ηλικία στην ΕΕ.

Το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει στο πρόγραμμα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση εντός της ΕΕ μιας κοινής αντίληψης σχετικά με τη γηριατρική ευπάθεια, με τελικό στόχο την από κοινού υιοθέτησή της από όλα τα κράτη μέλη, για την προστασία από τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ενεργό συμμετοχή των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στις καθημερινές δραστηριότητες. 

Η κοινή δράση σχετίζεται άμεσα με τη βασική προτεραιότητα της ΕΕ για τα θέματα της Τρίτης Ηλικίας και ειδικότερα με την ανάγκη αντιμετώπισης της επιβάρυνσης των εθνικών συστημάτων υγείας από τις χρόνιες ασθένειες, την ευπάθεια και την αναπηρία. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η συμπερίληψη της δράσης για την Ευπάθεια στην Τρίτη Ηλικία στις προτεραιότητες των κρατών μελών.

Μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, η Κύπρος εστιάζει στη βελτίωση των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προγραμμάτων ή υπηρεσιών.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με το φόρουμ, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.advantageja.eu.

(MKY)