Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2019 12:42

Γνωμάτευση για τη συμβατότητα της Σαρίας με την ΕΣΑΔ, παρουσίασε ο βουλευτής Κ. Ευσταθίου – Εξελέγη δεύτερος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εκλογή των Δικαστών στο ΕΔΑΔ

Ως Εισηγητής της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και ΜΜΕ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου παρουσίασε στην Ολομέλεια της Συνέλευσης Γνωμάτευση εκ μέρους της Επιτροπής για το θέμα της συμβατότητας του ισλαμικού νόμου της Σαρία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και τη δυνατότητα κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καΐρου.

Επισημαίνοντας ότι η ΕΣΑΔ αποτελεί για τα κράτη μέλη του ΣτΕ ένα διεθνές και δεσμευτικό νομικό πλαίσιο, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι δεν νοείται ορισμένα κράτη μέλη να επικαλούνται πρόνοιες του ισλαμικού νόμου για να παρεκκλίνουν από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη Σύμβαση. Πέραν του αυστηρού αυτού νομικού στοιχείου κρίνεται σκόπιμο, όπως ο κ. Ευσταθίου ανέφερε, τα κράτη μέλη να ενισχύσουν με ενεργό τρόπο τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα στις κοινωνίες τους χωρίς να θυσιάζονται κοινές αξίες που εμπεριέχονται στη Σύμβαση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αρχή της ισότητας των φύλων και της μη διάκρισης λόγω διαφορετικών θρησκευτικών ή πολιτιστικών πεποιθήσεων.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου που καθιερώνει η Σύμβαση, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελούν τους θεμελιώδεις λίθους των ευρωπαϊκών μας κοινωνιών, προσθέτοντας ότι οι βασικές αυτές αρχές αποκλείουν κάθε διάκριση στη βάση της εθνότητας, του χρώματος, του σεξουαλικού προσανατολισμού, των πολιτικών πεποιθήσεων, της κοινωνικής θέσης ή άλλων παραμέτρων. Συνεπώς, ανέφερε, η οποιαδήποτε εκτροπή από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές συνεπάγεται συρρίκνωση του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πολιτεύματος και διάβρωση των ίδιων των θεσμών που εγκαθιδρύει η Σύμβαση. Η Διακήρυξη του Καΐρου, την οποία έχουν υπογράψει τρία κράτη μέλη του Οργανισμού (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Αλβανία) συγκρούεται με βασικές έννοιες και πρόνοιες της ΕΣΑΔ, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής. Μολονότι η υπογραφή της Διακήρυξης δεν δημιουργεί νομικό κώλυμα καθότι το εθνικό δίκαιο και η Σύμβαση υπερέχουν σε κάθε περίπτωση, ωστόσο δύναται να επιφέρει πολιτικές συνέπειες, οι οποίες ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της Σύμβασης, εξήγησε ο κ. Ευσταθίου.  Καταλήγοντας τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εκτροπή από την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό της έννομης τάξης, μιας και κάτι τέτοιο, όπως επεσήμανε, θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον της Ευρώπης.  

Επίσης, κατά τη διαδικασία ανασύστασης των Προεδρείων των Επιτροπών της ΚΣΣΕ ο κ. Ευσταθίου εξελέγη ομόφωνα 2ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εκλογή των Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η οποία, μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις των υποψηφίων Δικαστών για το ΕΔΑΔ, πριν από την εκλογή τους από την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ.

(ΜΛ/ΕΙ)