Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2019 13:07

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολουθήσεων Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέστη σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Η Επιτροπή εξέτασε θέματα που αφορούν τους διορισμούς του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), καθώς και το ασυμβίβαστο που προκύπτει για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι το αρμόδιο Σώμα για να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Nicholson είναι το Υπουργικό Συμβούλιο. «Στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ετέθησαν κάποια θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του κ. Nicholson, έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινίσεις και το Υπουργικό Συμβούλιο σε επόμενη του συνεδρία θα αποφασίσει, βάσει των επιπλέον διευκρινίσεων, εάν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι», είπε ο κ. Υπουργός. Αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους στη σημερινή συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε την ανάγκη παρουσίας εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, «ούτως ώστε να δώσει και μια ερμηνεία της επιστολής που έχει στείλει προς τον Γενικό Ελεγκτή, αν και να τονίσω ότι με ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με τη σχετική επιστολή, τονίζει ότι δεν πρόκειται για γνωμάτευση, αλλά ζητά περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία όσον αφορά στις δραστηριότητες του κ. Nicholson και των συγγενών του και εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει των στοιχείων και των δεδομένων, να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι. Και αυτό είναι η πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι ενδεχομένως να είναι παράνομος ο αποκλεισμός εκ προοιμίου οποιασδήποτε εταιρείας στην οποία δραστηριοποιείται ο κ. Nicholson, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «αυτή ήταν μια θέση που εκφράστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέση της Κυβέρνησης, ούτως ώστε σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές ή αμφιβολίες, να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ όπως οι εταιρείες στις οποίες έχει δραστηριότητες στην Αγγλία -διότι για αυτές μιλούμε που δεν είχε στη δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων του- δεν συμμετέχουν είτε τώρα είτε στο μέλλον σε οποιοδήποτε διαγωνισμό ή κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να μην υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό». Διευκρίνισε ότι «εάν είναι παράνομος ο αποκλεισμός των εταιρειών, τότε δεν θα ζητηθεί. Να προσθέσω ότι έχω μιλήσει με τον κ. Nicholson και έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, αν όμως δεν δύναται να γίνει, τότε δεν θα προχωρήσουμε».

Πρόσθεσε δε πως στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, με πρόταση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει παρθεί η απόφαση όπως ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ, για εταιρείες που έχουν συνάφεια και δύναται να υπάρχει συγκρουόμενο συμφέρον, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία ή συναλλαγή με αυτές τις εταιρείες. «Αυτό θεωρώ ότι διασφαλίζει και το αμερόληπτο», είπε ο κ. Υπουργός.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού ενδεχομένως να κριθούν σε διοικητικά δικαστήρια στο πλαίσιο προσφυγών ενδεχομένως σε έναν χρόνο, και ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη που ενδεχομένως να δημιουργήσει προσκόμματα και στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι ο κ. Nicholson εργοδοτείται στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος Οργανισμός για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και όχι με το ΓεΣΥ. Ακόμη πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει την απόφασή του στην επόμενη συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι «την ίδια ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια καταρρέουν, χάνονται φάκελοι των ασθενών, ιατροί ιδιωτεύουν, παίζουμε με επιστολές», ο Υπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν παίζουμε με επιστολές. Η αυτονόμηση έχει ήδη ξεκινήσει, έχουν προσληφθεί ήδη διευθυντικά στελέχη, έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες. Ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ, με την ψήφιση του οποίου θα προχωρήσουν με τις προσλήψεις που προβλέπονται σε αυτόν, δηλαδή 20 επιπλέον ιατρών, 60 νοσηλευτών, 175 φροντιστών υγείας και 40 ατόμων διοικητικού προσωπικού. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, εφόσον ψηφιστεί έγκαιρα ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ, να στελεχώσουν τα αυτόνομα πλέον νοσηλευτήρια, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας προς τον Κύπριο ασθενή. Ήδη οι ενέργειες τρέχουν. Δεν έχει σταματήσει οτιδήποτε. Και διαφωνώ κάθετα με την τοποθέτησή σας ότι καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Το ότι υπάρχουν προβλήματα, το έχουμε αναγνωρίσει πολλάκις. Εξ ου και προχωρήσαμε με τη μεταρρύθμιση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά μηδενιστικές προσεγγίσεις, δεν είναι αποδεκτές. Σήμερα έλαβα τρεις επιστολές από ασθενείς που εξήραν το έργο που γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να μην λέμε μόνο ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία παραδεχόμαστε. Γίνεται και εξαιρετική δουλειά και εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς καθημερινά».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει πρόβλημα στους διορισμούς που έγιναν στον ΟΚΥπΥ εάν διαφανεί ότι υπάρχει θέμα με τον κ. Nicholson, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι οι διορισμοί έγιναν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι του κ. Nicholson.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που συζητείται τις τελευταίες μέρες ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο και οι Υπουργοί της παραγνωρίζουν συστηματικά να ρωτούν τη γνώμη του νομικού συμβούλου του κράτους ή αγνοούν τις γνωματεύσεις του, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει εκ μέρους άλλων Υπουργών. «Εμείς για τα θέματα που μας αφορούν πολλάκις έχουμε στείλει επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα, ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και εξ ου και ανέφερα ότι θα έπρεπε σήμερα να ήταν παρούσα και η Νομική Υπηρεσία, για να μπορεί να ερωτηθεί και να δικαιολογήσει την επιστολή που έστειλε και τις απόψεις τις οποίες εξέφρασε. Πρώτος έχω αναφέρει ότι θα έπρεπε να είναι εδώ σήμερα. Άρα ζητούμε τη συμβουλή της», επεσήμανε.

Τέλος, ερωτηθείς εάν για την επιστολή προς τον κ. Nicholson θα ζητηθεί η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Υπουργός απάντησε πως «είναι ο νομικός μας σύμβουλος και φυσικά θα ρωτήσουμε τη Νομική Υπηρεσία».

(MKY/ΑΜ)